Organizatorii le propun participanţilor la festival să schimbe zgomotul şi rutina oraşului cu cu trilurile muzicii unora dintre cele mai titrate trupe rock româneşti dar şi cu adrenalina sporturilor montane de aventură: tiroliană, rafting, mountain biking. Atât concertele cât şi sporturile de aventură care nu necesită echipament special sunt gratuite. De asemenea, pentru cei care nu vor mai găsi cazare la pensiunile din zonă, organizatorii au amenajat în apropierea locului în care va avea loc festivalul un camping dotat cu grupuri sanitare şi duşuri. Accesul în camping este, de asemenea, gratuit.
În prima seară, vineri, 5 iulie 2013, vor urca pe scena festivalului trupele White Walls, Infected Rain şi Altar. În cea de-a doua seara, sâmbătă, 6 iulie 2013, vor cânta Toulouse Lautrec, The Mono Jacks, Robin and The Backstabbers şi Alexandrina Hristov.
Unul dintre sporturile de aventură promovat la festivalul Rocker’s Challenge este tiroliana. Coborârea pe tiroliană este gratuită pentru toţi participanţii la festival şi este atent supravegheată de ghizi cu experienţă. Pentru tiroliană, deşi este considerată sport extrem, nu trebuie să aveţi cunoştinţe sau antrenament şi totul se desfăşoară într-un cadru cât se poate de sigur. Tiroliana presupune traversarea unui obstacol natural pe corzi sau cabluri, folosind tehnici de alpinism. Tiroliana de care vă veţi bucura în zona tunelelor din Cheile Nerei are 90 m lungime, cu plecare de la aproximativ 40 m înălţime şi traversează râul Nera de pe malul stâng pe malul drept. Se folosesc 2 corzi paralele pentru siguranţă. Traversarea durează 12-14 secunde, în funcţie de greutatea persoanei, de poziţia în care coboară, dar şi în funcţie de vânt. Distanţa dintre capătul de jos al tirolianei şi locul de rapel este de aproximativ 50 m. Coborârea în rapel se face de la înalţimea de 18 m. După rapel, întoarcerea la tiroliană se face prin Tunelul Mare de pe poteca ce face legătura între Sasca Română şi Podul Beiului.
Tura de rafting se face pe porţiunea în care râul Nera a săpat în muntele de calcar creând un piesaj rar întâlnit. Coborârea cu bărcile pe apă începe la Şopotu Nou şi se termină la Sasca Montană, în grupuri formate din 14 persoane şi 2 ghizi. Gradul de dificultate al traseului este mediu spre usor. Datorită complexităţii echipamentelor, doar primii 30 de participanţi înscrişi primesc gratuit echipamente şi ghizi.
Tura de mountain biking începe din Sasca Montană cu grupuri de maximum 14 persoane şi 2 ghizi. Dacă sunt mai mulţi participanţi care doresc această activitate, se fac mai multe grupuri. Gradul de dificultate al traseului este mediu spre uşor. Traseul este Sasca Montană – Slatina Nera – Podul Bei – Păstrăvăria Beuşniţa – Lacul Ochiul Beiului – Cascadele Beuşniţei. Există şi varianta de întoarcere peste dealul „Cetăţii Terezia” şi apoi coborâre la Socolari, dar decizia o ia ghidul în funcţie de condiţia fizică/tehnică a grupului. Traseul de retur se face pe la Podul Bei, prin Potoc – apoi pe DJ 571 C până la Sasca Montană. Gratuit biciclete şi ghizi pentru primele 30 de persoane înscrise.