Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

Anul viitor, la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie, dar şi muncitorii în construcţii. Pe de altă parte, vor fi şi domenii unde se vor face restructurări.
Filip Stan
19 dec. 2024, 10:43
Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

În anul 2025 vor fi inevitabil schimbări și în domeniul recrutărilor, odată cu formarea noului Guvern. Așadar, piața muncii va fi în fața unor noi provocări și oportunități, important fiind cum va face față tuturor acestora. Specialiștii explică faptul că în anumite domenii se vor face mai multe angajări, iar unii angajați vor primi chiar mai mulți bani odată cu noul an.

Se fac angajări într-un domeniu în care salariul mediu este peste 11.000 de lei. Angajatorii nu cer studii superioare, ci doar cursuri de specialitate

Conform unui sondaj realizat recent de eJobs.ro și de platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenți plănuiesc ca, în următorul an, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională. Mai mult, 5% nu sunt interesați de a avea un plan de dezvoltare în carieră, în timp ce 77,4% dintre respondenți vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai mare, 43,4% sunt motivați de perspective mai bune de dezvoltare, iar 38,5% și-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil.

Un expert în recrutare a explicat pentru Ziare.com că trecem printr-o perioadă marcată de o profundă incertitudine politică, fapt ce are implicații în plan economic și respectiv în ceea ce privește piața muncii. Acesta a dezvăluit inclusiv în ce domenii se vor face cele mai multe angajări în 2025. Printre acestea se numără IT-ul, fiindcă tehnologia este într-o continuă dinamică, utilizarea inteligenței artificiale (AI) devenind un instrument esențial în anul ce vine.

Guvernul încă nu este constituit, nu știm cine sunt miniștrii de cabinet, bugetul pentru 2025 nu este gata, urmează alegerile prezidențiale, toate acestea complică prognozele. Nici pe plan internațional lucrurile nu sunt foarte stabile. Într-o lume în care digitalizarea continuă să transforme industriile tradiționale, sectorul IT&C va rămâne unul dintre principalii angajatori. Cererea de specialiști în dezvoltare software, securitate cibernetică și inteligență artificială va continua să crească. În plus, companiile din afara domeniului IT, precum cele din retail, producție sau sănătate, vor investi în soluții tehnologice, generând noi locuri de muncă pentru profesioniștii în transformare digitală. Un subdomeniu va câștiga foarte multă importanță, vorbim de cybersecurity (n.r securitate cibernetică), multe dintre asset-urile (n.r active) importante astăzi sunt de natură digitală”, a declarat Sorin Faur, expert HR.

Se fac angajări pe bandă rulantă înainte de sărbători. Care sunt condițiile de muncă, ce beneficii ai 

Tot acesta a explicat că la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie. Industria va beneficia de fondurile europene pentru combaterea schimbărilor climatice și tranziția energetică, stimulând crearea de locuri de muncă în acest domeniu, după cum spune specialistul.

Investițiile în surse de energie regenerabilă și tranziția către o economie verde vor determina o cerere semnificativă pentru ingineri, specialiști în mediu, tehnicieni și experți în legislația de mediu. Acest trend este sub asalt astăzi, urmare a presiunilor din piața energiei, vedem o stagnare de exemplu în ceea ce privește adoptarea în continuare a mașinilor EV, dar domeniul în sine rămâne o prioritate la nivel european”, adaugă expertul în recrutare.

România are nevoie de muncitori în construcții

Alte domenii în care se va angaja masiv în 2025 sunt sănătatea și asistența socială, fiindcă după pandemia de Covid-19, cererea pentru profesioniști în aceste sectoare a rămas ridicată.

Oamenii sunt mai preocupați ca niciodată de acest subiect – pe lângă medici și asistente, vor fi necesari specialiști în sănătate publică, nutriționiști și terapeuți pentru a răspunde nevoilor unei populații îmbătrânite și preocupate de bunăstare. Din păcate, exodul de medici a continuat și în 2024, deci este mare nevoie în 2025”, a precizat Sorin Faur.

Nu în ultimul rând, în construcții va fi nevoie de forță de muncă, având în vedere faptul că planurile de modernizare a infrastructurii din România sunt mărețe. La acest capitol, țara noastră nu stă foarte bine, având în vedere că foarte mulți lucrători de pe șantiere sunt străini. România se clasează de altfel pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare țări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro. Experții mai punctează faptul că agricultura va crea noi oportunități pentru specialiști în tehnologie, agronomie și logistică.

În 2025, angajările vor fi cel mai vizibile în domeniile clasice să le zicem, în care vedem creșteri deja de câțiva ani, vor continua. Continuarea creșterii comerțului online va stimula cererea pentru logisticieni, operatori de depozit, specialiști în marketing digital și customer service (n.r servicii pentru clienți). Extinderea comerțului internațional și a necesității de optimizare a lanțurilor de aprovizionare vor crea multe locuri de muncă pentru șoferi, planificatori logistici și operatori de hub-uri. Cererea pentru educație digitală, reconversie profesională și formare continuă va crește, ceea ce va atrage o nevoie sporită de formatori și specialiști în instruire online. Vor fi necesari și consultanți financiari, specialiști în fintech, cât și în HoReCa și turism, acolo unde mare deficit de personal”, a menționat acesta.

Cine va lua salarii mai mari în 2025

Într-un peisaj în continuă schimbare, expertul spune că totuși, unii angajați s-ar putea să aibă parte și de măriri salariale. Cel puțin în IT, sănătate și construcții, bugetele vor trebui să se mărească în 2025.

Profesioniștii din domeniul securității cibernetice și inteligenței artificiale vor fi în topul grilelor salariale. Sectorul medical va înregistra majorări salariale moderate, între 5-8%, pe măsură ce spitalele private vor încerca să atragă profesioniști calificați, iar sistemul public va continua să ofere stimulente pentru a compensa migrația externă. Estimările arată majorări de 6-8% și în construcții. În concluzie, anul 2025 promite o piață a muncii dinamică, influențată puternic de evoluțiile economice și politice”, a conchis Sorin Faur.

Cu toate astea, angajații vor trebui și ei să își dezvolte competențele în domenii emergente, vor trebui să fie flexibili și dispuși să investească în educația continuă, asta dacă își doresc să aibă de câștigat. Totodată, companiile care se vor adapta rapid la noile realități vor avea și ele un avantaj competitiv semnificativ.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare