Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă

În contextul economic incert din această perioadă, românii devin tot mai interesați de economisirea pentru pensie. Pilonul 3 de pensii este tot mai căutat de români şi a atras în jur de 133.000 de oameni doar în 2024, arată datele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Filip Stan
27 ian. 2025, 21:13
Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă
Românii se înghesuie să cotizeze la Pilonul 3. Ce pensie poate primi o persoană cu 5.300 lei salariu, după 40 de ani de muncă

Pilonul 3 de pensii, un sistem facultativ, a atras anul trceut un număr record de  clienți noi. Cei mai mulți, spun specialiștii, au între 30 și 35 de ani, însă și tinerii aflați la începutul carierei încep să fie interesați de pensiile private, conform ŞtirileProTV.

Interesul pentru Pilonul 3 a crescut constant din 2007, dar în 2024 s-a înregistrat un salt de 40% față de 2023. În prezent, 830.000 de români contribuie la fondurile de pensii facultative. Fondurile totale acumulate au depășit 5,5 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro), 17 la sută mai mult față de 2023, un maxim istoric pentru fondurile de pensii facultative.

„Dorința de a-și menține nivelul de trai și dorința de a avea venituri la un nivel cel puțin comparabil cu cele din timpul vieții active, dacă ne uităm la valoarea pensiei medie, raportată la valoarea salariului mediu – vedem că este un decalaj semnificativ de cateva zeci de procente. Acele 10 de procente care trebuie compensate sau dacă își dorești să fie compensate pot fi făcute cu Pilon 3”, a declarat Adrian Negru, director departament.

Citeşte şi: Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, anunţul momentului după anularea indexării pensiilor. „Reformăm sistemul”

La Pilonul 3 contribuie în majoritate persoane cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, însă și tinerii aflați la începutul carierei devin tot mai interesați. Conform legislaţiei, pot contribui la Pilonul 3 salariații, persoanele cu activități independente, angajatorii. În prezent, contribuțiile la Pilonul 3 sunt deductibile în limita a 400 euro pe an.

Un calcul raportat la un salariu mediu din România de 5.300 lei, potrivit INS, arată că după o carieră de 40 de ani de contribuții, o persoană ar putea avea o pensie plătită din sistemul public – adică Pilonul I, de 2.800 de lei. Suma este completată de banii din Pilonul 2 de pensii private obligatorii și se ajunge, astfel, la un venit lunar de 4.100 de lei. Acum, dacă a ales să contribuie în ultimii 10 ani și la Pilonul 3 de pensii facultative cu o sumă egală cu cea din Pilonul 2, va mai avea un plus de 320 de lei sau dublu – aproximativ 750 de lei dacă a contribuit 20 de ani în loc de 10. În acest fel ar putea să ajungă la o pensie aproape egală cu salariul pe care l-a avut în timpul carierei.

„Pilonul 1 este pe marginea prăbușirii, în mod foarte demagogic este prezentat ca un mecanism bazat pe solidaritatea intergenerațională. De fapt, vedem că un astfel de sistem care ia de la cei care contribuie azi ca să dea la cei care beneficiază azi – rupe principiul responsabilității individuale”, susţine Radu Nechita, economist.

Citeşte şi: Pensionarii care pot rămâne fără 2.700 lei la pensie. Trebuie să trimită acest document la Casa de Pensii

În luna octombrie, în România erau înregistrați peste 4,7 milioane de pensionari, iar pensia media a fost de peste 2.700 de lei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum obții cea mai suculentă friptură. Evită greșelile obișnuite care strică totul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania