Marcel Ciolacu bate cu pumnul în masă. Se pune stop cheltuielilor inutile ale statului: „Solicit tuturor angajaților statului să drămuiască eficient fiecare leu cheltuit”

Marcel Ciolacu a salutat adoptarea bugetului și menționează că prin intermediul acestuia se vor reduce drastic cheltuielile bugetare, precum și deficitul bugetar, care să fie menținut la 7% din PIB.
Alina Costache
05 feb. 2025, 16:19
Marcel Ciolacu bate cu pumnul în masă. Se pune stop cheltuielilor inutile ale statului: „Solicit tuturor angajaților statului să drămuiască eficient fiecare leu cheltuit”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut niște declarații în care s-a arătat foarte determinat miercuri, la dezbaterea proiectului de buget pe anul 2025, în plenul reunit al Parlamentului. Președintele PSD îi anunță pe români că fiecare cheltuială va fi făcută cu cap, pentru a se reuși reducerea deficitului bugetar.

Marcel Ciolacu vrea să stopeze toate cheltuielile inutile

Cu privire la buget, premierul Ciolacu arată că nu vor mai exista prime, bonusuri sau situații aberante în care banii să fie cheltuiți fără cumpăt, acestea urmând să fie primite numai pe bază de performanță. De asemenea, au fost demarate proceduri de reducere a cheltuielilor, dar și a posturilor.

„Noi am preferat o abordare echilibrată și precaută, construind un buget de dezvoltare care propune și o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului. Am demarat deja o restructurare a aparatului bugetar, atât ca număr de posturi, dar și o reducere a numărului de instituții bugetare, prin comasări! Și pregătim o reglementare unitară pentru a stopa situațiile aberante cu prime, bonusuri sau chiar zeci de pensii încasate absurd de șefii companiilor de stat! Nu faci performanță clară, nu poți avea bonusuri”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și : Laura Vicol a răbufnit în scandalul caracatiței imobiliare: „O să aveți mari surprize, am foarte multe probe”

Bugetul este unul echilibrat, susține Marcel Ciolacu, grație ministrului Finanțelor, Tanczos Barna. România va trebui să mărească veniturile la buget iar factorii de decizie să monitorizeze „la sânge” fiecare cheltuială și să culeagă din ce în ce mai mulți bani al buget.

„Voi ține cu strictețe la reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB. De aceea, solicit tuturor angajaților statului să drămuiască eficient fiecare leu cheltuit din buget. Îi cer Ministrului Finanțelor să monitorizeze la sânge fiecare cheltuială, iar prin ANAF să colecteze toate veniturile bugetare, inclusiv prin reducerea evaziunii fiscale. Toți ne dorim o „Țară ca afară”. Dar cu venituri la buget cu 12% din PIB sub media UE nu avem cum să obținem asta. Venituri mici înseamnă cheltuieli mici. Suntem într-un cerc vicios din care trebuie să ieșim, iar acest buget tocmai asta își propune.

Este un buget nu optimist, ci mai degrabă prudent. Pentru că prudența este cea care îl caracterizează pe ministrul Tánczos Barna. Este un om care a impus principii corecte, precum acel fond de solidaritate la nivel național, ce echilibrează finanțările între județe, atenuând dezechilibrele regionale. Și care propune, foarte just, alocări pentru administrația locală după cifrele mai apropiate de realitate, adică cele din ultimul recensământ, nu de datele din statistică. Este o schimbare fundamentală ce prefațează și demararea celeilalte mari priorități a guvernării, reforma administrativ-teritorială

În concluzie, avem toate motivele să dorim să ne dezvoltăm în continuare țara, dar să fim cumpătați și foarte deciși în privința reducerii deficitului bugetar. Cel puțin 12 țări europene iau măsuri de reducere a deficitelor, ca și noi, deoarece incertitudinea economică este în creștere în toată lumea”, a spus Marcel Ciolacu.

FMI a comparat România cu Coreea de Sud

„Zilele trecute m-am întâlnit cu importanți finanțatori internaționali ai României, precum Banca Mondială și mari fonduri americane de investiții. Culmea este că ei au o părere mai bună despre potențialul țării noastre decât o au mulți dintre români. Recent, chiar șeful FMI pentru regiunea Europei Centrale și de Est a spus, la Viena, că România seamănă cu Coreea de Sud de acum 15 ani ca evoluție economică.

Adevărul este că în ultimii 10-15 ani, ne-am câștigat, cu mari eforturi, o poziție economică mult mai bună decât în toată istoria modernă a țării. În piață sunt bani, depozitele bancare sunt mai mari decât creditele și am ajuns în situația în care mulți antreprenori români au acumulat resurse financiare importante, cu care acum se extind în afara țării.

Citește și : Klaus Iohannis rămâne în funcția de președinte. Solicitarea USR a fost respinsă

Suntem o economie deschisă, de tip occidental, avem acces la fluxurile financiare și de capital, putem circula liberi oriunde în această lume.

Acest buget este construit pentru a ajuta România să meargă mai departe pe traseul dezvoltării. De aceea, a vota bugetul pe 2025 este cel mai responsabil mod prin care să arătăm că am învățat ceva esențial: să nu mai dăm cu piciorul la tot ce am construit cu atâta trudă”, a adăugat Ciolacu.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vacanță de criză. Cazare, parcare și toate facilitățile, la 20-50 de lei pe noapte, pe Litoral
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Plantele care tin capusele la distanta. E bine sa le ai in curte sau gradina
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania