Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie: „Am propus ca istoria românilor să fie făcută în clasa a 9-a”

Ministrul Educației, Daniel David, a clarificat miercuri seară că nu se renunță la orele de istorie universală și istorie a românilor în clasele a 11-a și a 12-a, ci se propune mutarea acestora mai devreme, în clasele a 9-a și a 10-a. El a subliniat că planurile-cadru sunt în prezent în dezbatere publică și că așteaptă opiniile specialiștilor.
Mircea Filipescu
06 feb. 2025, 09:43
Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie:

„Dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a 9-a și a 10-a, am propus ca istoria românilor să fie făcută acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa 12-a, cei care sunt la biochimie, la mate-fizică, se pregătesc bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos, în clasa a 10-a poate clasa a 9-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a 9-a”, a explicat Daniel David, la Digi 24.

Ministrul a menționat că planul-cadru a fost introdus în dezbatere cu întârziere și că procesul ar fi trebuit să aibă loc încă din 2021. Potrivit acestuia, motive precum pandemia, greva profesorilor și contextul politic au dus la amânarea acestuia. Totuși, el subliniază că această consultare este esențială pentru a asigura o formă finală care să fie larg acceptată în sistemul educațional.

„Planurile-cadru trebuiau puse într-o dezbatere publică, fiindcă suntem am întârziat. Ar fi trebuit să fie acest proces în 2021, pentru că cei care au terminat gimnaziul pe noile planuri-cadru ar fi trebuit să intre pe aceeași logică de curriculum la liceu. Din diverse motive, ba pandemia, ba greva, după aceea, contextul politic au amânat foarte mult acest lucru, deși legea și gândirea, ca să spun așa curriculară ar fi necesitat acest lucru.

Și atunci, am pus în dezbatere și în consultare publică proiectele pentru planul de cadru și așteptăm feedback-ul specialiștilor din diverse domenii, fiindcă în final, în luna martie, forma la care va trebui să ajungem trebuie să fie o formă larg acceptată în sistem. Eu n-am spus consens sau să fie toată lumea de acord că nu se poate, dar trebuie să ai un suport larg în sistem, astfel încât planurile-cadru să servească dezvoltarea elevului, să protejeze și să stimuleze dezvoltarea profesorilor și să deschidă școala spre societate. Cam asta este filozofia”, a mai spus ministrul.

Referitor la solicitarea celor 12 decani de facultăți de Istorie și a președintelui Academiei Române, care cer menținerea unei ore de istorie universală sau istorie a românilor pe săptămână în clasele a 11-a și a 12-a la anumite profiluri, Daniel David a afirmat că înainte de a decide asupra numărului de ore, este necesară o viziune clară asupra modului în care trebuie structurată materia de istorie la liceu.

Citeşte şi: Calendar simulare Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025

„Dispar din curriculum-ul centralizat, dar am primit memoriu, avem perioada de dezbatere până în 6 martie. Mă întâlnesc cu cei care au trimis memoriul, probabil săptămâna viitoare, fiindcă, sigur că numărul de ore contează și vom ajunge acolo, dar înainte de a ajunge la numărul de ore, noi trebuie să avem un model. Adică: cum vrem să arate istoria din clasa a 9-a până în clasa a 12-a? Materiile trebuie să fie mai generale, mai specifice?”, susține el.

În ceea ce privește modificările privind structura disciplinelor, ministrul a explicat că noua abordare vizează o mai mare flexibilitate. Astfel, în loc ca ministerul să impună un număr fix de ore pentru fiecare profil, va exista o componentă descentralizată, care va permite școlilor și elevilor să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor și a numărului de ore alocate.

„O schimbare sau o modalitate nouă de a gândi raportul disciplină-ore este legată de faptul că până acuma, de cele mai multe ori în aceste domenii cu curriculum-ul era foarte centralizat, adică ministerul stabilea exact numărul de ore pe fiecare profil, pe fiecare specializare. În acest moment, avem o componentă centralizată și o componentă descentralizată. Dacă te uiți la componenta centralizată, sigur că numărul de ore se reduce, dar ideea componentei descentralizate la nivelul școlii și la nivelul alegerii elevilor este o componentă care în mod normal, dacă școala este serioasă și-și asumă lucrurile importante, numărul de ore nu numai la istorie sau geografie, ci și în celelalte domenii poate să crească, doar că nu mai vine sancționat numărul de sus în jos, ca să spun așa, din cabinetul ministrului”, a mai explicat Daniel David.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu banii profesorilor pentru decontarea cheltuielilor de transport. Schimbări în anul școlar 2026-2027

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vreme neplăcută în România. Fenomene ciudate în multe regiiuni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania