Una dintre cele mai mari fabrici din România schimbă regulile pentru agricultori. A impus penalități pentru cei care nu le respectă

O fabrică din România a schimbat radical regulile. Patronii nu mai acceptă legume de slabă calitate, ci pun accentul pe marfă de primă clasă, măsura stârnind un val de nemulțumiri printre agricultori.
Mircea Filipescu
16 feb. 2025, 08:38
Una dintre cele mai mari fabrici din România schimbă regulile pentru agricultori. A impus penalități pentru cei care nu le respectă
imagine cu rol ilustrativ

O fabrică din România a impus un set de reguli noi care schimbă radical modul în care agricultorii colaborează cu aceasta. Agrana din Roman (județul Neamț), una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din țară, a decis să pună mai mult accent pe calitatea materiilor prime folosite, începând cu anul 2025. Astfel, compania a stabilit că, de acum înainte, va accepta doar sfeclă de zahăr de cea mai înaltă calitate, eliminând legumele de slabă calitate din procesul de producție.

Fabrica Agrana impune noi reguli stricte pentru agricultori

În acest context, Agrana a semnat noi contracte cu agricultorii, dar sub o condiție strictă: aceștia trebuie să livreze sfeclă bună, care să îndeplinească standardele de calitate, cu un nivel minim de glucoză. Prețul stabilit pentru sfecla de zahăr este de 30 de euro pe tonă, dar acești bani vor fi acordați doar în cazul în care marfa respectă cerințele impuse. În caz contrar, agricultorii riscă penalități considerabile, de până la 10 euro pe tonă, o sumă semnificativă ce i-ar putea descuraja pe mulți.

Citește și Cea mai importantă fabrică din sudul României a ajuns la faliment. Sute de angajați au rămas fără locuri de muncă

Deși oferta ar părea atrăgătoare, noile reguli impuse de Agrana au stârnit nemulțumiri printre agricultori. Aceștia consideră că noile condiții de calitate sunt prea restrictive și ar putea duce la pierderi financiare. În plus, faptul că Agrana a subliniat că termenii contractului nu sunt negociabili le limitează considerabil opțiunile. Agricultorii nu se grăbesc să semneze noile acorduri și se gândesc serios dacă vor accepta sau nu condițiile impuse.

Un alt factor care adâncește îngrijorarea agricultorilor este performanța slabă a recoltei de sfeclă din anul precedent. În 2024, o mare parte din terenurile cultivate cu sfeclă au avut o producție scăzută, iar peste 1.000 de hectare nu au fost nici măcar recoltate, ceea ce a dus la pierderi semnificative pentru fermieri. Având în vedere aceste dificultăți și noile reguli, decizia de a semna contractele cu Agrana nu este una ușoară pentru majoritatea agricultorilor.

Chiar dacă înțeleg nevoia fabricii de a asigura un produs de calitate superioară, fermierii se confruntă cu dileme legate de viabilitatea economică a acestora în fața unor condiții atât de stricte. Rămâne de văzut cum va evolua această situație în următoarele săptămâni, când agricultorii vor lua decizia finală.

”O modificare destul de semnificativă în contract este cea referitoare la calitatea sfeclei din punct de vedere al conținutului de glucoză. Acesta este un indicator nou, nu am auzit să existe și la alții. De regulă este conținutul de zahăr, glucoza este un zahar simplu care rezultă din degradarea zaharozei. Aceasta este o chestiune foarte științifică, noi fermierii, nu putem verifica acest aspect la producție.”, a precizat Ioan Puiu pentru Agrointeligența.

Vezi și Fabrica unicat în Europa de Est care urmează să se deschidă în România: „Se încadrează perfect în strategia Uniunii Europene”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
​​Ce pățești dacă ești prins cu permisul expirat. Amenzi, puncte și interdicții în 2025
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum obții cea mai suculentă friptură. Evită greșelile obișnuite care strică totul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Sondaj nou. Cifrele te lasă fără cuvinte. Care este situația nouă conform sondajului, românii au votat masiv este ireal ce se întâmplă
MediaFlux
Modificare importantă pentru clienții companiei Electrica și Engie. Intră în vigoare în luna mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania