Autoritățile reiau sancțiunile pentru toți cei care nu-și curăță zăpada din fața locuinței sau a firmei. Amenzi între 2.500 și 20.000 de lei

Meteorologii au emis o avertizare pentru zece județe și București, din care reiese că mai multe zone ale țării vor fi acoperite de zăpadă începând din 17 februarie. Autoritățile așteaptă de la persoanele fizice și companiile care au sediul lângă un drum public să curețe zăpada acumulată.
Alina Costache
18 feb. 2025, 08:51
Autoritățile reiau sancțiunile pentru toți cei care nu-și curăță zăpada din fața locuinței sau a firmei. Amenzi între 2.500 și 20.000 de lei

În România, o ordonanță din 2002 impune persoanelor fizice și juridice obligația de a curăța zăpada și gheața de pe trotuarele din fața imobilelor și locurile de parcare utilizate. Amenzile, stabilite de consiliile locale, pot ajunge până la 20.000 de lei, în anumite cazuri.

Potrivit articolului 9 al OUG 21/2002, persoanele fizice și juridice au obligația „să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Citește și: Şefa meteorologilor anunţă că vortexul polar se prelungeşte, ciclonul siberian aduce furtuni de zăpadă şi temperaturi de palton toată luna februarie

”Constituie contravenție neorganizarea acțiunilor de control asupra obligațiilor privitoare la păstrarea curățeniei în piețe, oboare, târguri și în celelalte locuri publice, precum și la îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare”.

Ordonanța, emisă înainte de reforma monetară din 2005, prevedea la momentul respectiv și un interval monetar al amenzilor care se pot aplica. În prezent, cuantumul amenzilor pentru astfel de contravenții poate varia în funcție de reglementările locale.

Totodată, potrivit Legii nr. 196/2018, articolul 30, alineatele (3) și (4), fiecare proprietar are obligația de a menține bunăstarea și siguranța spațiilor pe care le deține. Aceasta include și curățarea căilor de acces, fie că este vorba despre trotuare sau alte spații comune din jurul imobilelor.

De exemplu, în unele localități, amenzile pentru neîndeplinirea obligațiilor de deszăpezire pot ajunge până la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, iar în cazul operatorilor de salubritate au fost acordate amenzi și de 20.000 de lei.

Numai anul trecut, operatorul de salubritate din municipiul Suceava fost amendat în luna noiembrie cu 20.000 de lei, pentru că nu a curățat trotuarele de zăpadă.

Tot în Suceava, un agent economic care nu a curățat de zăpadă trotuarul dintre limita de proprietate și drumul public, a fost amendat de autorități cu suma de 800 de lei, pentru că încălca prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 266/2023, care aduce clarificări cu privire la cuantumul amenzilor care trebuie aplicate în cazul nerespectării OUG 21/2002.

Iarna trecută, operatorii de salubritate din sectoarele 3 și 4 au fost amendați cu 5.000 lei pentru faptul că nu au curățat în mod corespunzător zăpada și gheața din Piața Universității și de pe trotuarele aferente bulevardului Unirii, potrivit Buletin de București.

Tot atunci, polițiștii locali au aplicat amenzi în valoare de 22.000 lei pentru 11 persoane juridice, precum și 4 avertismente verbale, pentru nerespectarea prevederilor H.C.G.M.B. nr.120/2010 de către persoanele fizice și juridice privind obligația acestora de îndepărtare a țurțurilor formați la nivelul acoperișului si curățarea zăpezii și a gheții formate pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea.

Potrivit legislației, participanții la trafic sunt obligați să își curețe în integral vehiculele

Pe lângă obligația de a circula pe timp de iarnă doar cu anvelopele potrivite și echipamentul de urgență necesar, prevăzut în Codul Rutier (omologate și marcate cu simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, conform Directivei 92/23/CE și Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU), măsură care poate atrage, în cazul nerespectării, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei (echivalentul a 9 până la 20 de puncte-amendă), pe șoferi îi poate costa scump și zăpada de pe vehicul, atunci când aceștia pleacă la drum nepregătiți.

În cazul în care de pe autovehicule cad materiale ce pun în pericol circulația, șoferii riscă până la 20 de puncte de amendă. Potrivit ProMotor.ro, Codul Rutier interzice mai ales conducerea unei mașini dacă are numerele de înmatriculare sau înregistrare deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă.

Astfel, dacă numărului de înmatriculare nu poate fi citit, șoferul riscă să primească între 2 și 3 puncte de amendă.

Practic, în cazul în care șoferii circulă cu mașina acoperită de zăpadă, aceștia riscă o amendă de aproximativ 3.000 de lei.În prezent, România înregistrează cea mai rece săptămână din această iarnă, cu ninsori și temperaturi de până la -20°C.

În sudul și sud-estul țării, inclusiv în București, stratul de zăpadă atinge 20 cm, iar viscolul îngreunează traficul. Frigul extrem va persista cel puțin până pe 24-25 februarie, scrie ziare.com.

Citește și: Prognoza meteo de ULTIMĂ ORĂ. Cât va mai ninge în Bucureşti, stratul de zăpadă de DUBLEAZĂ în orele următoare. DOCUMENT ANM

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Stațiunea din România de o frumusețe ireală. A fost o adevărată perlă pe vremea comuniștilor. Oamenii vin indiferent de anotimp pentru aerul curat, prețurile mai mici și porția de sănătate
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african