BCR, eMAG și Google își unesc forțele și fac revoluție digitală în România. Ce trebuie să știe românii

Într-un context global marcat de rapiditatea avansului tehnologic, România își propune să accelereze procesul de digitalizare, iar pentru acest obiectiv a fost creat Edge Institute, un thinktank dedicat promovării transformării digitale și creșterii competitivității economice.
Filip Stan
14 mart. 2025, 17:52
BCR, eMAG și Google își unesc forțele și fac revoluție digitală în România. Ce trebuie să știe românii
BCR

Inițiativa reunește antreprenori de top și experți din domeniul academic, printre care se numără Bogdan Axinia (eMAG Ventures), Diana Stafie (FutureStation), Dragoș Stanca (UPGRADE 100), Elisabeta Moraru (Google), Iulian Stanciu (eMAG), Mihai Matei (Essensys), Oleg Roibu (eMAG), Răzvan Rughiniș (Innovation Labs), Sergiu Manea (BCR) și Victor Guzun (consultant în digitalizare).

BCR, eMAG și Google lansează un proiect de impact pentru digitalizarea României

La lansare a fost prezentat un studiu realizat de Ipsos, care arată că 59% dintre români consideră digitalizarea benefică, iar 52% consideră că aceasta îmbunătățește calitatea vieții. Totuși, aproape jumătate dintre aceștia (49%) spun că digitalizarea în administrația publică se desfășoară mult mai lent decât în sectorul privat, evidențiind necesitatea accelerării acestui proces în instituțiile statului.

Edge Institute își propune să sprijine România în atingerea standardelor digitale ale Uniunii Europene până în 2030, în cadrul programului „Decada Digitală” (DESI). Robert Berza, Director Executiv al Edge Institute, subliniază avantajul semnificativ al României: o populație de 25 de milioane de cetățeni, atât din țară, cât și din diaspora, care poate contribui la acest proces de digitalizare. El adaugă că digitalizarea nu înseamnă doar implementarea de tehnologii, ci și soluții care facilitează interacțiunea cetățenilor cu administrația publică, susțin antreprenoriatul și îmbunătățesc educația digitală.

Vezi și În ce ordine sunt prezentate ofertele eMAG. De ce nu sunt puse primele produsele care aduc cele mai mari profituri

Deși românii sunt favorabili digitalizării, există îngrijorări privind posibilele riscuri, în special supravegherea populației de către autorități și utilizarea necontrolată a datelor personale de către mari companii de tehnologie. Un studiu a arătat că 60% dintre români se tem că digitalizarea ar putea duce la o supraveghere excesivă, iar 57% sunt îngrijorați de protecția datelor lor personale.

Principalele bariere identificate pentru digitalizare sunt lipsa competențelor digitale ale cetățenilor și angajaților statului, dar și problemele legate de corupție și interese politice. De asemenea, mulți români întâmpină dificultăți în utilizarea platformelor digitale publice – 51% nu le accesează, iar 25% se tem de furtul de date. Totuși, serviciile digitale sunt deja populare în domenii precum plata facturilor online (61%) și serviciile bancare (60%).

Românii își doresc o educație digitală mai amplă, dar preferă metodele tradiționale de învățare față de instruirea online. Astfel, este necesar ca programele educaționale să fie adaptate preferințelor și nevoilor lor.

În ceea ce privește digitalizarea administrației publice, românii consideră prioritare domeniile precum plata taxelor și impozitelor (45%), obținerea actelor personale (37%) și programările la spitale (33%), ceea ce subliniază importanța digitalizării serviciilor esențiale pentru cetățeni.

Citește și Platforma eMAG, acuzată de discriminare. Mesajul cutremurător afișat pe eticheta unui produs vândut de companie

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii care stau la bloc. E complet gratuit în 2025. Se trimite cerere la Primărie
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Numere de înmatriculare interzise. Nu ai voie în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață