DOCUMENT Guvernul creşte în bătaie de joc costul standard pe elev. Majorarea este insignifiantă

Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern.
Filip Stan
19 mart. 2025, 21:51
DOCUMENT Guvernul creşte în bătaie de joc costul standard pe elev. Majorarea este insignifiantă

Costul standard per elev, componenta pentru salariile profesorilor, crește cu 2% anul acesta, adică cu 189 de lei, potrivit proiectului aflat pe oridnea de zi a şedinţei de Guvern de joi Costul standard per elev are două componente: cheltuielile cu salariile și cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor. Amintim, tot pe 7 februarie a fost adoptat în Parlament bugetul pe 2025, iar Ministerului Educației îi este alocat 3,04% din PIB pentru învățământ. Anul trecut, componenta care ține de salariile profesorilor a fost majorată cu 38%.

NF-55

Anul acesta, Guvernul a înghețat salariile profesorilor, prin ordonanța trenuleț, publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial.
Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. În realitate, majorarea costului standard per elev are, ca efect, majorarea salariilor cadrelor didactice.

Burse martie 2025. Elevii primesc 338 de lei bursa de merit şi 225 de lei bursa de rezilienţă şi tehnologică

Potrivit proiectului propus de Ministerul Educației și Cercetării, costul pentru cheltuielile cu salariile crește pentru 2025 per total cu 2%, adică 189 de lei, având în vedere că anul trecut era de 9.431 lei. Marja de 2% ar putea fi angajări pentru posturi de consilieri școlari încă neocupate în majoritatea județelor.

Alineatele (2) și (3) ale articolului 2 se modifică și vor avea următorul cuprins: ” (2) Pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 9.620 lei.

Costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor crește cu 7,8%, adică că 55 de lei, de la 649 de lei cât era în 2024.

Alineatele (2) si (3) ale articolului 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:

“(2) Pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 704 lei.

(3) Costurile standard per antepreşcolar/preşcolar/elev privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar «bunuri și servicii», pentru anul 2025, sunt prevăzute în anexa nr. 5.“

De precizat, proiectul de hotărâre bifează doar o cerință administrativă. În realitate se împarte bugetul la numărul de profesorilor.

De altfel, în 2022, fostul șef al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, Iulian Cristache, spunea că „an de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară”.

Costuri standard per antepreşcolar/preşcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru anul 2025

HGANEXE-1

Coeficienţii de diferenţiere pentru costurile standard per antepreşcolar /preşcolar/elev şi coeficienţii de corecţie pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora

Costuri standard per antepreşcolar/preşcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă, cheltuielile cu bunuri şi servicii, pentru anul 2025:

Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. În realitate, majorarea costului standard per elev are, ca efect, majorarea salariilor cadrelor didactice.

Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern și are două componente de bază:

  • costul pentru cheltuielile cu salariile și
  • costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Acest coeficient se calculează diferit în funcție de zona de temperatură în care este școala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscriși și de tipul de școală/grădiniță.

Finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar are trei componente:

  • finanţarea de bază,
    finanţarea complementară,
    finanţarea suplimentară.
  • Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene/locale. Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli:

cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
cheltuieli cu pregătirea profesională;
cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor;
cheltuieli cu bunuri şi servicii;

Anul trecut, componența legată de cheltuielile de personal a crescut cu 38%, iar cea privind bunurile și serviciile s-a majorat cu 13,8%. Asta pentru că, în urma grevei profesorilor din mai 2023, bugetul Educației a primit 4,3% în 2024 – cea mai mare din ultimii 20 de ani, după cum a scris Edupedu.ro.

Subiecte limba maternă, simulare Evaluare Națională 2025. Aproape 10.000 de elevi susțin această probă

Anul acesta însă, Guvernul a blocat creșterea salariilor prin ordonanța trenulet, publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial. Ca și alocare bugetară, Ministerul Educației și Cercetării primește pentru Învățământ, în bugetul pe anul 2025, propus de guvern și adoptat miercuri seară, 5 februarie, de Parlament, 58,06 miliarde de lei, reprezentând 3,04% din PIB-ul prognozat pentru anul în curs.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ