SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Anul trecut, doar 35% au luat peste 5. Care a fost subiectul dificil

Ministerul Educaţiei anunţă că simularea se va organiza în 1.318 unităţi de învăţământ liceal, numărul de elevi implicaţi - estimativ - fiind de circa 123.000.
Filip Stan
25 mart. 2025, 11:50
SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Anul trecut, doar 35% au luat peste 5. Care a fost subiectul dificil

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Elevii de clasa a XII-au care au susținut proba obligatorie a profilului la Istorie au avut de scris un eseu despre evoluția Țării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele al XIV-lea — al XVIII-lea, potrivit subiectelor obținute de Edupedu.ro. Vezi mai jos, în articol, ce subiecte au primit candidații.

Subiecte şi Bareme Istorie Edu.ro

E_c_istorie_2025_var_simulare_LRO E_c_istorie_2025_bar_simulare_LRO

Proba de Matematică sau de Istorie de la simularea de Bacalaureat 2025, în funcție de profilul urmat la liceu de elevii de clasa a XII-a, a început marți, 25 martie, de la ora 09:00, și durează trei ore.

La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările, filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările – profil sportiv, toate specializările – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor – profil teologic, toate specializările.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Subiectul I a avut mai multe cerințe pe baza a două texte suport de S. Fischer-Galați, România în secolul al XX-lea, și un fragment din I. Scurtu, G. Buzatu, Istoria românilor în secolul XX.

La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția Tării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele al XIV-lea — al XVIII-lea, având în vedere următoarele:

  • „precizarea unui fapt istoric din primele șase decenii ale secolului al XIV-lea, referitor la spațiul românesc din Sudul Carpaților și menționarea a două aspecte cu privire la acest fapt istoric;
    prezentarea unui fapt istoric desfășurat în secolul al XIV-lea în spațiul românesc din Estul Carpaților;
    menționarea a două aspecte cu privire la organizarea instituțională a Transilvaniei în secolele al XVI-lea — al XVII-lea;
    formularea unui punct de vedere referitor la organizarea institutională din Moldova sau din Țara Românească în prima jumătate a secolului al XVIII-lea si susţinerea acestuia printr-un argument istoric.”

 

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat a început luni, cu Limba şi literatura română. Probele încep la ora 09.00, iar accesul elevilor în sălile de examen este permis până la ora 08.30. Peste 123.000 de elevi sunt aşteptaţi în 1.318 centre de examinare. În 2024, rata de promovare la Limba română a fost de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost.84,08%. La trei dintre problele de examen, peste 35% dintre elevi au obţinut note sub 5, procentul ajungând aproape la 40% la Limba română.

SUBIECTE Simulare Bacalaureat 2025, proba scrisă la limba și literatura română: Elevii au primit un text despre Liviu Rusu, din volumul „Evocări” de Ștefan Augustin Doinaș, de comentat o poezie și un eseu despre romanul psihologic

Simularea probelor scrise din cadrul examenelor naţionale pentru elevi (an şcolar 2024 – 2025), organizată la nivelul întregii ţări de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, programează, în intervalul 24 – 27 martie, următoarele teste aferente examenului naţional de bacalaureat:

Ministerul Educaţiei anunţă că simularea se va organiza în 1.318 unităţi de învăţământ liceal, numărul de elevi implicaţi – estimativ – fiind de circa 123.000.

Disciplinele la care se desfăşoară simularea probelor scrise sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie – proba E)d).

”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a transmis Ministerul Educaţiei.

SUBIECTE ISTORIE SIMULARE BACALAUREAT 2025. CUM ESTE ORGANIZAT EXAMENUL

Potrivit datelor tranmsmise de Ministerul Educaţiei, probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Rezultatele vor fi comunicate individual (marţi, 8 aprilie) şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal prin discuţii cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi în cadrul consiliilor profesorale.

”Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din sesiunile iunie şi iulie – august 2025”, a mai trransmis Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute la simulare nu se trec în catalog, cu excepţia cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.

CARE AU FOST REZULTATELE SIMULĂRII ANUL TRECUT

Rata de promovare la simularea examenului de bacalaureat în 2024 a fost la Limba română de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost 84,08%.

La Limba română, aproape 40% dintre elevi au luat note mai mici de 5, iar 22,89% dintre cei care au susţinut proba au obţinut note cuprinse între 5 şi 5.99.

La celelalte două probe – cea obligatorie a profilului şi cea la alegere – procentul celor care au luat note mai mici de 5 depăşea 35%.

La limba maternă, 15,92% dintre elevi au luat note sub 5, alţi peste 15% obţinând note cuprinse între 5 şi 5.99.

BAREME SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Cum se rezolvau subiectele pentru nota 10. Unde au greşit cei mai mulţi elevi

Numărul elevilor cu note de 10 a fost extrem de mic, fiind de 0,02% la Limba română, 0,53% la proba obligatorie, 0,46% la proba la alegere şi 0,12% la Limba maternă.

Ministerul Educației a publicat, pe site-ul subiecte.edu.ro, mai multe modele de subiecte destinate pregătirii elevilor claselor a XII-a de la profilul uman, care au probă obligatorie Istoria. Viitorii absolvenți de liceu vor susține în luna iunie doar probele scrise ale examenului național, întrucât au dat probele orale în luna februarie.

Elevii de la profilul uman vor susține probele obligatorii la Limba și literatura română și Istorie, iar a treia probă de la Bacalaureat 2025 se susține la alegere, dintre materiile specifice științelor umaniste.

Bacalaureat 2025 – Subiecte și Barem la Istorie

E_c_istorie_2025_var_model E_c_istorie_2025_bar_model

Calendar Bacalaureat 2025

  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă

Primele rezultate la BAC 2025 vor fi afișate pe 20 iunie 2025, iar elevii nemulțumiți de notele lor le pot contesta pe 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Administratorul blocului poate fi schimbat? Când și cum poți cere înlocuirea lui legal
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață