Incompetența unui primar care se vrea preşedinte! Nicușor Dan a intrat cu tramvaiul în bugetul Primăriei şi şi-a bătut joc de bolnavii de cancer. Deciziile aberante care i-au costat pe bucureșteni peste 5 milioane de euro EXCLUSIV

Nicușor Dan a dorit să-și păstreze, de-a lungul timpului, imaginea de activist care luptă împotriva sistemului și a mafiei imobiliare, însă de multe ori fără succes. Edilul Capitalei a pierdut pe bandă rulantă în instanță procese prin care dorea să anuleze proiecte de interes strategic, iar din exces de zel a refuzat să pună în aplicare deciziile definitive ale instanțelor de judecată, preferând să plătească penalități. Cum a blocat achiziționarea a 40 de tramvaie, dar și cum nu a permis construirea unei clinici pentru bolnavii de cancer, în noua serie de dezvăluiri marca România TV.
Mircea Filipescu
26 mart. 2025, 15:07
Incompetența unui primar care se vrea preşedinte! Nicușor Dan a intrat cu tramvaiul în bugetul Primăriei şi şi-a bătut joc de bolnavii de cancer. Deciziile aberante care i-au costat pe bucureșteni peste 5 milioane de euro EXCLUSIV

Nicușor Dan dorește să ajungă pe fotoliul de la Cotroceni, însă scheleții din dulap îl urmăresc pe oriunde merge. Deciziile pe care le-a luat pentru a-și conserva o imagine de luptător anti-sistem i-au costat pe bucureșteni zeci de milioane de lei, iar alte procese aflate în derulare riscă să facă o gaură și mai mare în bugetul Capitalei. Paradoxal, acest lucru s-ar putea să îl ajute în cursa prezidențială, dat fiind faptul că bucureștenii vor să scape de el și să nu îi mai facă, de-a dreptul, campanie pe banii lor.

Nicușor Dan are un istoric lung cu privire la blocarea demarării investițiilor strategice în București, precum și cu privire la prejudicierea bugetului Capitalei cu zeci de milioane de lei. Asta după ce a pierdut continuu, în instanță, procesele prin care a încercat să oprească fie contracte deja semnate, aflate în totală legalitate, fie construirea unor imobile, în ciuda faptului că aveau toate autorizațiile necesare.

Cum am arătat în episodul anterior, acțiunile în justiție demarate de Nicușor Dan au fost sortite eșecului, însă acesta nu s-a avântat fără a avea o acoperire. Acoperirea în cauză este chiar bugetul Capitalei, adică banii bucureștenilor plătitori de taxe și impozite, care sunt cheltuiți pe aventurile legale ale primarului Bucureștiului.

Astăzi, vorbim despre cei aproape cinci ani în care Societatea de Transport București, deținută în proporție de 99,90% de Municipiul București, a pierdut permanent procese și este nevoită să plătească despăgubiri record, din banii bucureștenilor. În plus, atingem și subiectul Speței Sanador, în care Nicușor Dan a blocat extinderea unui spital pentru bolnavii de cancer.

Nicușor Dan, prejudiciu de zeci de milioane de lei din cauza blocării contractului STB cu Electroputere VFU Pașcani SA

În anul 2019, STB a organizat o licitație pentru achiziția a 40 de tramvaie noi de 18 metri lungime, care a fost în cele din urmă câștigată, în iulie 2020, de Electroputere VFU, asociată cu Reloc SA. Valoarea estimată a contractului era de 307.600.000 lei fără TVA.

Cinci luni mai târziu, nu numai că nu s-a semnat contractul, însă producătorul din Pașcani a fost anunțat că se anulează licitația, pe motivul lipsei de fonduri. De aceea, s-a adresat în ianuarie 2021 Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), contestând anularea licitației.

Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, a pierdut definitiv procesul cu Electroputere VFU Paşcani în aprilie 2021, Curtea de Apel București decizând că anularea licitației nu a respectat prevederile legale.

După o lungă serie de procese legale, o decizie a Curții de Apel București din decembrie 2022 a obligat, printr-o decizie definitivă, STB SA să continue procedura de atribuire a contractului.

Electroputere SA a ținut să își recupereze banii, astfel că a formulat cereri de chemare în judecată, iar Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate în mai multe rânduri. Și aici începe marea pagubă pentru primăria condusă de Nicușor Dan.

Citește și : SCANDALOS! Nicușor Dan a prejudiciat instituțiile publice cu aproape 2 miliarde de euro. Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, românii au fost privați de un spital modern de tratare a cancerului și de trei pasaje care decongestionau traficul. Imaginea unui dezastru planificat prin blocarea dezvoltării întregului Sector 2

Prin Încheierea finală definitivă din 22.11.2023, Judecătoria Sectorului 1 a obligat STB să plătească penalități de 0,1% pe zi de întârziere, calculate din valoarea obligației principale, de 305.288.920 de lei fără TVA, până când pune în aplicare obligația dispusă de instanță cu privire la achiziția noilor vehicule. Asta înseamnă o sumă de aproximativ 61.000 de euro pe zi, plătită de Nicușor Dan din banii bucureștenilor.

Apoi, prin Încheierea finală din 07.11.2024, Judecătoria Sectorului 1 a obligat STB să plătească:

  • 27.476.002,8 lei penalități pentru perioada 12.12.2023 – 12.03.2024
  • 122.403,5 lei taxă de timbru
  • 17.958,45 lei onorariu de avocat
  • 155.941,5 lei către stat ca ajutor public judiciar de care a beneficiat

„Lovitura de grație” i-a fost dată lui Nicușor Dan prin Încheierea finală din 05.12.2024, prin care Judecătoria Sectorului 1 a obligat STB să plătească penalități de 0,5% pe zi de întârziere, calculată de la acea dată până la data executării obligației. Asta înseamnă o penalitate de 1.526.444,6 lei pe zi, deci peste 300.000 de euro, iar decizia este definitivă.

În cele din urmă, pe lângă faptul că a plătit penalități pentru nesemnarea contractului de achiziție, STB a decis în februarie 2025 să contracteze un împrumut de 363 de milioane de lei, în vederea achiziționării celor 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.

Edilul Capitalei a dus o luptă aprigă împotriva… bolnavilor de cancer

Nicușor Dan nu numai că a produs prejudicii evaluabile pecuniar, ci și unele care ar reprezenta, de-a dreptul, un atac la adresa siguranței naționale și sănătății publice.

Cel mai amendat edil din România s-a luptat cu spitalul privat Sanador, ce dorea să își extindă clădirea cu o clinică de oncologie, acuzând că aceștia nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei. Procesul legal a fost pierdut încă de la începutul lui 2024, însă Nicușor Dan nu a emis nici în prezent autorizație de construire, fiind nevoit să plătească penalități.

Spitalul Sanador a obținut în anul 2019 Certificatul de Urbanism, reușind să obțină apoi toate avizele și acordurile menționate în acesta, și a depus întreaga documentație la registratura Primăriei Municipiului București.

La data de 19 octombrie 2021, compania a depus la primăria condusă de Nicușor Dan cererea pentru autorizație de construcție, iar primarul a răspuns abia după patru luni, la 22 februarie 2022, comunicând societății refuzul.

Sediul Spitalului Clinic Sanador, aflat pe Strada Sevastopol 9, Sectorul 1, din București

Sediul Spitalului Clinic Sanador, aflat pe Strada Sevastopol 9, Sectorul 1, din București

Sanador s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcții în martie 2022, iar o lună mai târziu ISC a aplicat o amendă de 6.000 de lei primarului Nicușor Dan pentru refuzul de emitere al autorizației. Apoi, instituția medicală s-a adresat Tribunalului București, cerând ca instanța să-l oblige pe primar la emiterea autorizației.

În noiembrie 2022, prima instanță a admis cererea de chemare în judecată, și l-a obligat pe Nicușor Dan să emită Autorizația de construire pentru noua clinică de oncologie. Procesul s-a terminat în octombrie 2023, recursul depus de primarul Capitalei fiind respins de Curtea de Apel București.

Prin Sentința Civilă nr. 141/22.01.2024, care a rămas definitivă, Curtea de Apel București i-a aplicat primarului Nicușor Dan următoarele penalități:

  • amendă de 660 de lei pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat
  • penalități de 100 de lei pe zi de întârziere pentru un termen de 3 luni

Amenda de 660 de lei pe zi de întârziere se aplică și în prezent, după mai bine de un an de la comunicarea deciziei. În plus, Sanador intenționează să solicite despăgubiri de peste 3 milioane de euro, care vor fi plătite, desigur, din banii bucureștenilor.

Însă nu aceasta este problema principală. Problema este că, la trei ani de la începerea scandalului, bolnavii de cancer sunt privați de o investiție care le-ar fi putut salva viața sau ameliora durerile, totul pentru ca Nicușor Dan să-și perpetueze imaginea de activist anti-sistem.

Bolnavii de cancer sunt revoltați de atitudinea edilului Capitalei

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, avertiza, în trecut, că aceste blocaje demarate de Nicușor Dan, precum este și cel de oprire a investițiilor la Institutul Clinic Fundeni, pot fi catalogate drept un „atentat la siguranța națională”.

„Se știe faptul că suntem pe primul loc la mortalitate și avem cu 48% mai multe decese în patologia oncologică decât media europeană și avem 20.000 de decese evitabile în fiecare an.

Domnul Nicușor Dan poate fi acuzat de atentat la siguranța națională, prin acest măsuri pe care dumnealui consideră că-s benefice Primăriei Capitalei sau dumnealui personal.

În schimb, noi, pacienții, vom avea o reacție dură dacă aceste proiecte nu-și vor urma cursul firesc așa cum ele au fost aprobate. Vom lua atitudine, dar mai întâi îl rugăm pe domnul Nicușor Dan să-și întoarcă fața și către pacienții cu cancer din România care și așa sunt greu încercați de boală și de ițele sistemului”, arăta Cezar Irimia în cazul investițiilor la Institutul Clinic Fundeni.

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Președintele Asociației Bolnavilor de Cancer arată că zilnic mor 153 de pacienți cu diferite forme de cancer, astfel că orice astfel de dezvoltare ar fi benefică acestor români greu încercați.

„Bineînțeles că trebuie făcută o excepție pentru aceste obiective strategice. Domnul Nicușor Dan nu știe, poate, că în fiecare zi mor 153 de pacienți cu diferite forme de cancer iar acest centru de oncologie ar putea salva multe vieți. Pentru noi, 2-3 ani, cum spune domnul Nicușor Dan, e mult prea mult. Să nu spunem că încearcă să-și pună și dumnealui semnătura pe certificatele de deces ale pacienților cu cancer din România, prin acest orgoliu al dânsului că trebuie să dezvolte nu știu ce strategie urbanistică în București.

Citește și : Un fost colonel SRI, umbra lui Nicușor Dan în campanie

Domnul Nicușor Dan chiar nu știe ce face și chiar o să-l acuzăm, deoarece încalcă Articolul 34 din Constituție, printre altele, care spune că avem dreptul la sănătate și dreptul la viață. Domnul Nicușor Dan încalcă multe legi privind sănătatea publică, privind viitorul pacienților cu cancer din România. Încălcând aceste legi de bun simț, domnul Nicușor Dan calcă pe cadavre cu aceste orgolii ale dumnealui”, mai preciza Cezar Irimia.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România