Legea pe care trebuie să o respecți dacă îți construiești casă lângă proprietatea altcuiva. Ce NU ai voie să faci fără acordul vecinului

Dacă vrei să-ți construiești casă și să ai curte, este obligatoriu să respecți o lege ce prevede reguli legate inclusiv de proprietățile din vecinătate!
Irina Dumitrescu
12 apr. 2025, 08:30
Legea pe care trebuie să o respecți dacă îți construiești casă lângă proprietatea altcuiva. Ce NU ai voie să faci fără acordul vecinului

Vrei să-ți construiești casă lângă cea a vecinului și să ai și curte? Atunci este obligatoriu să respecți o lege ce prevede reguli clare legate de acest lucru.

Nu ai voie, conform prevederilor în vigoare, să faci un anumit lucru fără acordul vecinilor din imediata apropiere.

Ce reguli trebuie să respecți dacă îți faci casă lângă proprietatea altcuiva

La noi în țară, regulile de construire a unei case pe pământ în vecinătatea altor locuințe sunt stabilite prin Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și Codul Civil.

În lege este menționată inclusiv distanța minimă ce trebuie să existe între casa ta și cea a vecinilor, pentru a nu avea probleme.

Cele mai importante articole din Codul Civil care se aplică în acest caz sunt 611, 612, 614, 615, 616, 617 și 660. Acestea arată la ce distanță minimă față de hotar (linia care separă două proprietăți) se pot face construcții și ce alte condiții trebuie respectate, notează click.

Astfel, conform articolului 612 din Codul Civil, orice construcție, lucrare sau plantație trebuie făcută la o distanță de cel puțin 60 de centimetri față de limita dintre proprietăți, pentru a nu fi afectate drepturile vecinului. Se poate construi la o distanță mai mică numai dacă vecinii sunt de acord și semnează în acest sens un act notarial.

Citește și Cum poți să afli cât ai contribuit la sistemul public de pensii. Angajații pot verifica în timp real sumele virate de angajatori

”Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, prevede legea.

O altă regulă legată de construcții este prevăzută în Articolul 614 din Codul Civil. Potrivit acestuia, nu ai voie să faci o fereastră sau o deschidere în zidul comun dintre două proprietăți fără acordul vecinului.

„Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, arată legea, conform sursei citate.

Altfel spus, dacă vrei o fereastră în zidul ce desparte două case sau terenuri, trebuie să ai acordul scris al vecinului care are proprietate lângă tine.

Pe de altă parte, potrivit articolului 615 din Codul Civil, ferestrele de vedere, balcoanele sau alte construcții asemănătoare ce dau spre curtea vecinului trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță de hotar, adică de granița dintre proprietăți.

Dacă acele construcții nu sunt paralele cu linia de hotar (adică sunt înclinate spre vecin), atunci distanța minimă permisă este de un metru. Această distanță se măsoară de la cel mai apropiat punct al construcției (fereastră, balcon etc.) până la linia de hotar, mai notează aceeași sursă.

Citește și Un mare grup petrolier caută tineri absolvenți pentru filialele sale, inclusiv în România. Unde se fac recrutările

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Probleme cu vacanțele în Grecia. Avertismentul MAE
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Alocații în mai 2025. Anunț de ultimă oră pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici