Ce trebuie să ştie toţi românii care stau la casă. Proprietarii trebuie să fie foarte atenţi să nu încalce legea

Gardurile care delimitează proprietățile pot deveni uneori surse de dispută între vecini, iar clarificările legale privind drepturile și obligațiile proprietarilor sunt esențiale pentru evitarea conflictelor. Conform Codului Civil, dreptul de a construi și demola garduri vine cu anumite reguli și restricții.
Mircea Filipescu
21 mai 2024, 12:35
Ce trebuie să ştie toţi românii care stau la casă. Proprietarii trebuie să fie foarte atenţi să nu încalce legea

Proprietarii riscă amenzi mari dacă nu respectă intimitatea vecinilor. Articolul 561 din Codul Civil stipulează că orice proprietar are dreptul să își îngrădească proprietatea, suportând cheltuielile necesare. Totuși, nu este obligatoriu ca fiecare proprietate să fie împrejmuită. Acest articol subliniază că proprietarii pot să își îngrădească terenul, dar trebuie să facă acest lucru respectând legea și pe propria cheltuială.

Problemele apar atunci când un gard este ridicat pe terenul unui vecin, de obicei din cauza limitelor de proprietate neclare. În aceste cazuri, legea nu permite demolarea gardului fără o hotărâre judecătorească. Distrugerea gardului fără o astfel de decizie poate fi considerată o infracțiune și poate atrage consecințe legale.

Pentru a demara procesul de demolare a unui gard construit ilegal, proprietarul afectat trebuie să se adreseze instanței de judecată. Dacă instanța decide în favoarea demolării, iar vecinul refuză să respecte decizia, se poate solicita autorizarea demolării pe cheltuiala acestuia. Acest proces poate fi îndelungat și implică un efort semnificativ pentru protejarea drepturilor proprietarului.

Citeşte şi: Examen auto 2024. Cele mai dificile întrebări la care mulți candidați greșesc frecvent

În ceea ce privește înălțimea gardurilor, aceasta nu este clar definită decât în situațiile în care există o autorizație de construire. Este important ca înălțimea gardului să nu creeze o umbrire nejustificată a proprietății vecinului. Conform Articolului 662 alin. 2 din Codul Civil, dacă nu există dispoziții legale, reguli de urbanism sau obiceiuri locale, înălțimea gardului comun trebuie stabilită de comun acord între proprietari, fără a depăși 2 metri.

Proprietarii riscă amenzi de 2.000 de lei

Articolul 662 prevede că, în lipsa unor reguli clare, înălțimea zidului comun trebuie să fie stabilită de ambele părți, dar nu poate depăși 2 metri, inclusiv coama zidului. Această reglementare asigură că gardurile nu vor fi construite la înălțimi care ar putea afecta negativ vecinii, menținând astfel un echilibru între drepturile proprietarilor.

Astfel, respectarea acestor prevederi legale este esențială pentru menținerea relațiilor de bună vecinătate și evitarea conflictelor legate de delimitarea proprietăților.

Citeşte şi: Românul care lucrează sub paza a şase gărzi de corp înarmate până-n dinţi. Ieşeanul îşi face de 15 ani meseria în condiţii de pericol extrem

Cel mai recent exemplu: un proprietar a fost amendat cu 2.000 de lei deoarece a ridicat un gard din beton fără a avea autorizație. Totodată, i s-a impus desființarea împrejmuirii.

”Executarea unei împrejmuiri din beton fără a deține autorizație de construire eliberată de Primăria municipiului Bistrița. Împrejmuirea a fost realizată integral pe domeniul public al Municipiului Bistrița, respectiv o stradă pentru care Primăria a derulat recent o operațiune de intabulare, strada fiind în prezent înscrisă în Cartea Funciară, astfel că intrarea în legalitate nu a fost posibilă.

Sancțiunea impusă – 2.000 lei – iar ca sancțiuni complementare s-au impus sistarea lucrărilor și desființarea împrejmuirii, termenul limită de intrare în legalitate – 27.11.2023.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…