Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa

Rusia acuză Ucraina de un atac cu drone asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată în regiunea Zaporojie, aflată sub controlul rușilor din martie 2022. Potrivit autorităților ruse, apărarea antiaeriană a distrus o dronă la doar 300 de metri de centrala nucleară, fără a înregistra victime sau daune materiale.
Filip Stan
17 apr. 2025, 19:22
Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa

Atacul a fost denunțat de Moscova ca o încălcare a principiilor de securitate nucleară stabilite de AIEA, în timp ce inspectorii agenției internaționale au fost informați despre incident. În acest context, Rusia a subliniat că controlul asupra centralei Zaporojie este definitiv și nu poate fi cedat Ucrainei sau oricărei alte națiuni.

Citește și: Contraofensivă puternică în Kursk și Belgorod, Rusia loveşte masiv forţele armate din Ucraina

Centrala Zaporojie se află sub controlul armatei ruse din martie 2022, dar Președintele Donald Trump declarase recent că SUA ar putea prelua controlul asupra centralelor nucleare ucrainene, ca măsură pentru a le garanta securitatea în fața amenințării ruse.

„Revenirea centralei în sectorul nuclear rus este un fapt împlinit, pe care comunitatea internațională va trebui să îl recunoască. Nu este posibilă predarea instalațiilor centralei nucleare Zaporojie sau controlul asupra acesteia Ucrainei sau oricărei alte țări”, declarase Ministerul rus de Externe.

Ucrainenii raportează doi morți și cel puțin 16 răniți în atacuri rusești în orașul Dnipro

Trei persoane au murit și alte cel puțin 28 au fost rănite, între care patru copii, în noaptea de miercuri spre joi în orașul Dnipro, în estul Ucrainei, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, conform agențiilor de presă străine, Reuters și AFP.

Guvernatorul local, Serhii Lîsak, a declarat că un copil mic și o femeie în vârstă se numără printre cei uciși.

Mai multe case și clădiri oficiale au fost lovite, spun sursele. Potrivit primarului orașului, Boris Filatov, numărul clădirilor avariate este de 15.

Pe 10 aprilie, în timpul unui atac rusesc anterior, o rachetă balistică a ucis o persoană și a rănit alte opt în acest oraș traversat de râul Nipru.

Ca reacție la atacul asupra Dnipro, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a postat următorul mesaj pe rețeaua X

„A fost o noapte dificilă în Dnipro – un atac cu drone rusești a lovit orașul. Au vizat clădiri rezidențiale obișnuite, infrastructură civilă obișnuită. Molozul încă este îndepărtat. În prezent, 16 persoane sunt în spitalele din oraș; în total, 28 de persoane au fost rănite, printre care 4 copii. Toți primesc îngrijiri. Din păcate, trei persoane au fost ucise de acest atac rusesc, printre care o fată, Veronika – avea doar 17 ani. Condoleanțele mele familiilor și celor dragi.”

„Odesa a fost, de asemenea, lovită de drone. Trei persoane au fost rănite. Clădiri rezidențiale, o farmacie și o biserică au fost avariate. Regiunea Sumy a fost supusă unor atacuri cu bombe aeriene, în timp ce regiunile Harkov și Donețk au fost lovite de rachete balistice rusești.”

„Fiecare pachet de apărare din partea partenerilor noștri pentru Ucraina în acest moment, fiecare formă de sprijin din partea lumii pentru reziliența noastră, este practic protecția vieților. Rusia folosește fiecare zi și fiecare noapte pentru a ucide. Trebuie aplicată presiune asupra ucigașilor, iar viața trebuie ajutată pentru a opri acest război și a asigura o pace sigură.”

„Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri care își folosesc capabilitățile pentru acest scop nobil. „Războaiele sunt oprite prin forță – forță împotriva agresorului, forță în apărarea vieții.” a scris președintele Ucrainei în mesajul său.

Orașele ucrainene sunt ținta loviturilor rusești aproape zilnic, în ciuda încercărilor recente ale SUA de a aduce părțile beligerante la discuții menite să pună capăt a peste trei ani de lupte.

Duminică, un atac cu rachete rusești asupra orașului Sumî, lângă graniță, a ucis 35 de persoane, provocând reacții puternice din partea țărilor occidentale.

Ucraina reclamă o intensificare a ofensivei ruse în nord-est

Intensitatea luptelor crește în nord-estul Ucrainei, unde armata rusă a lansat o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov, încercând să expulzeze forțele ucrainene din satele ocupate în regiunile rusești Kursk și Belgorod.

După opt luni de la incursiunea surpriză în Kursk, controlul ucrainean în zonă s-a redus la doar 31 de kilometri pătrați, față de 1.300 de kilometri pătrați în august, pe măsură ce trupele ruse au avansat spre satul Guevo, unul dintre ultimele sub control ucrainean.

Armata rusă își intensifică operațiunile și în regiunea Sumî, aflată imediat peste graniță de Kursk, unde acumulează trupe în satul Basivka, la doar 3,5 kilometri de graniță, pentru a tăia linia de aprovizionare a trupelor ucrainene din Kursk. În același timp, gărzile de frontieră ucrainene raportează că grupuri de asalt rusești încearcă aproape zilnic să traverseze granița și să stabilească poziții pe teritoriul ucrainean.

Atacurile rusești s-au intensificat în regiunea ucraineană Harkov, în special în localitățile Lipți și Vovceansk, iar loviturile cu drone, artileria și aviația rusească au crescut atât în Harkov, cât și în Sumî.

Analiștii militari ucraineni afirmă că Ucraina încearcă să continue operațiunile în provinciile ruse de graniță Kursk și Belgorod pentru a împiedica Rusia să-și intensifice ofensiva, deși suprafața controlată de armata ucraineană în acele provincii este nesemnificativă.

Unități ucrainene au trecut în urmă cu o lună granița în Belgorod și continuă acolo luptele în apropierea a două sate, Popovka și Demidovka, fără evoluții majore în ultimele zile.

Rusia are în Kursk aproximativ 70.000 de soldați și experții militari ucraineni anticipează că trupele ruse vor dezvolta de acolo ofensiva în Sumî după ce vor fi expulzat complet unitățile ucrainene de pe fâșia de teritoriu pe care acestea se mai află pe teritoriul rus.

„Ucraina și-a consolidat regiunea Sumî cu o apărare stratificată, fortificații și alte măsuri”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovi.

O victorie majoră a Rusiei în Sumî sau Harkov este puțin probabilă, întrucât armata rusă „nu are suficiente forțe pentru a realiza o străpungere semnificativă în acest moment”, estimează Oleksii Melnik, fost consilier al ministrului ucrainean al apărării și expert militar la Centrul Razumkov, acesta remarcând o încetinirea a progreselor trupelor ruse, despre care susține că suferă mari pierderi.

Purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andríi Demcenko susține la rândul său că în acest moment armata rusă nu are desfășurate deloc blindate în Sumî. Și un blogger militar ucrainean, cunoscut sub numele de Alex, afirmă că, din cauza pierderilor acumulate, armata rusă folosește vehiculele blindate cu moderație, tactică ce îi limitează capacitatea de a face progrese semnificative.

În orice caz, ofensiva rusă este o amenințare pentru Ucraina, admite Oleksii Melnik, care avertizează că „soldații ucraineni și economia sunt într-o stare de epuizare, după trei ani de lupte, în timp ce viitorul ajutorului militar al SUA este incert”.

Pentru a opri înaintarea rusă în Sumî, armata ucraineană are nevoie de soldați care să țină liniile defensive amenajate acolo, explică la rândul său fostul comandant din batalionul Aidar.

Ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună

Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce el susține că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 și 9.000 de noi soldați pe front.

Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii.

Armata rusă avea în anul 2023 circa 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, conform unei declarații de atunci a președintelui rus Vladimir Putin.

Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată, în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.

 

Citește și: Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii care stau la bloc. E complet gratuit în 2025. Se trimite cerere la Primărie
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Numere de înmatriculare interzise. Nu ai voie în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață