„Nu vom continua acest demers la nesfârșit, săptămâni sau luni de zile. Așadar, trebuie să stabilim foarte rapid – și vorbesc despre o chestiune de zile – dacă este sau nu fezabil să obținem un acord în următoarele câteva săptămâni”, a spus Rubio la Paris, după o întâlnire cu liderii europeni și ucraineni, citat de Reuters.
Citește și: Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone cea mai mare centrală nucleară din Europa
„Președintele este foarte hotărât în această privință. A investit mult timp și energie în acest efort… este important, dar există și alte lucruri extrem de importante, care merită cel puțin la fel de multă atenție, dacă nu chiar mai multă”, a adăugat Rubio.
Avertismentul lui Rubio vine în contextul unor semnale de progres în discuțiile dintre SUA și Ucraina scrie agențai Reuters.
Trump a declarat joi că se așteaptă să semneze săptămâna viitoare un acord cu Kievul care ar oferi Statelor Unite acces la resursele minerale ale Ucrainei. O tentativă anterioară de semnare a unui astfel de pact, în februarie, a eșuat după un conflict între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Trump, împreună cu vicepreședintele JD Vance, la Casa Albă.
După discuțiile de joi de la Paris – primele negocieri substanțiale, la nivel înalt și față în față, privind inițiativa de pace a lui Trump care au inclus și puteri europene – Rubio a declarat că un cadru de pace propus de SUA a fost „primit în mod încurajator”. Biroul lui Zelenski a calificat discuțiile drept constructive și pozitive.
Declarațiile lui Rubio, de vineri, reflectă frustrarea tot mai mare din cadrul administrației Trump față de lipsa de progres în soluționarea unei liste tot mai lungi de provocări geopolitice.
Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului din Ucraina în primele 24 de ore de la preluarea mandatului. După ce a devenit președinte, a nuanțat această promisiune, sugerând că un acord ar putea fi posibil în aprilie sau mai, pe măsură ce obstacolele au crescut.
Rubio a mai spus că a discutat cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după negocierile de la Paris, și i-a transmis că discuțiile au fost constructive, oferindu-i și informații despre „unele elemente” ale cadrului de pace propus de SUA.
El a precizat că în cadrul discuțiilor de la Paris a fost abordat și subiectul garanțiilor de securitate oferite de SUA, ca parte a unui eventual acord, însă fără a oferi detalii suplimentare.
Rubio a menționat că problema garanțiilor de securitate este „rezolvabilă într-un mod acceptabil pentru toate părțile”, dar a subliniat că există provocări mai mari, care trebuie clarificate rapid – mai ales în ceea ce privește fezabilitatea unui acord pe termen scurt.
„Nu spune nimeni că acest lucru se poate face în 12 ore. Dar vrem să vedem cât de mari sunt diferențele și dacă ele pot fi măcar reduse, dacă există vreo șansă reală de progres, în timpul pe care ni l-am propus”, a spus el.