Capitala rămâne fără locuri de parcare, astfel că autoritățile locale iau măsuri și trasează parcări cu plată direct pe străduțe. Cei ce nu locuiesc în zonă pot obține legal un loc de parcare în București, cu un abonament de 500 de lei pe lună, în timp ce riveranii plătesc numai 50 de lei.
În lipsa locurilor de parcare, în București se amenajează noi parcări cu plată chiar și pe străzile secundare. În același timp, primăria intenționează să limiteze haosul din trafic, dar și să încurajeze utilizarea transportului public.
Șoferii ce nu dețin un loc de reședință în zona parcării pot obține un abonament de 500 de lei pe lună și își pot parca mașina pe noile locuri trasate pe străduțe. Riveranii plătesc numai 50 de lei pe lună sau 500 de lei pe an.
În București există aproximativ 37.000 de locuri publice de parcare administrate de Primăria Generală, la care se adaugă alte aproximativ 250.000 de locuri de reședință, administrate de primăriile de sector.
Sunt mai puțin de 300.000 de locuri de parcare disponibile pentru cele 1,3 milioane de mașini înmatriculate în București. Dacă adăugăm și mașinile din provincie care circulă zilnic spre oraș, situația devine și mai gravă. Se adaugă și cetățenii din alte zone, dar care locuiesc cu chirie în Capitală și vin cu mașinile înmatriculate în județele de proveniență.
Citește și : 10.000 de lei GRATIS de la stat pentru căldură. Programul va fi extins și pentru românii de la orașe
În timp ce se încearcă crearea de locuri noi de parcare, iar alte orașe europene fac exact opusul. La Paris, autoritățile locale doresc să elimine 60.000 de locuri de parcare pentru a face loc copacilor și zonelor verzi.
La Viena, în fiecare cartier se poate parca pe termen scurt, timp de cel mult două ore, contra unei taxe de 5 euro pe oră. Parcarea Naschmarkt, una dintre cele mai cunoscute zone din oraș, a fost transformată în spațiu verde de 12.000 de metri pătrați.