Lumina Sfântă s-a aprins și în acest an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în jurul orei 14:37, ora României. Mii de credincioși au participat la această ceremonie, plini de emoție și de bucurie, în așteptarea Învierii Domnului.
Lumina Sfântă a fost adusă de către patriarhul ortodox al Ierusalimului, care a intrat singur în Sfântul Mormânt, după ce a fost verificat de autorități. După câteva minute de rugăciune în întuneric, Sfânta Lumină, un miracol al Ortodoxiei, s-a aprins.
Mii de oameni din toată lumea au așteptat, la Ierusalim, ore întregi pentru a participa la acest moment, unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății.
Patriarhul Ierusalimului intră în mormânt, se roagă, iar, ca prin miracol, lumina se aprinde. Totuși, înainte de asta, Patriarhul este controlat pentru a nu avea asupra sa nicio sursă de foc. Nu există o oră fixă la care Dumnezeu trimite Lumina Sfântă, însă acest lucru se întâmplă, de obicei, după ora 13:00.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel.
Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
Citește și : Ce greșeli să nu faci după Paște, dacă vrei să slăbești. Nutriționistul Gianluca Mech vine cu cele mai bune sfaturi
„Aducerea şi oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, aşadar, atât o mărturie a unităţii ecleziale, cât şi o manifestare a bucuriei pascale împărtăşite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, subliniază BOR.