Ilie Bolojan anunță decizii majore pentru România după CSAT: „Creșterea capacității de apărare până în 2030”

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat pentru 30 aprilie o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în cadrul căreia va fi avizată noua lege a Apărării Naționale. Proiectul legislativ va fi trimis ulterior Guvernului și va urma procedurile de dezbatere și aprobare în Parlament. Aceasta este a doua ședință CSAT convocată de Bolojan, în calitate de președinte interimar.
Irina Dumitrescu
30 apr. 2025, 17:28
Ilie Bolojan anunță decizii majore pentru România după CSAT: „Creșterea capacității de apărare până în 2030”
UPDATE

După ședința CSAT, președintele interimar Ilie Bolojan a spus că bugetul apărării va crește etapizat până în 2030:

„Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte în domeniul apărării naționale. Un proiect important este creșterea capacității de apărare până în 2030, care prevede creșterea bugetului etapizat. Ministrul Apărării a fost mandatat ca, în negocierile care se vor pregăti la Summitul NATO de la Haga, să își asume creșterea etapizată a bugetului de apărare.

Al doilea element este accesarea creditului pus la discpoziție de CE în vederea dotării suplimentare pe apărare. S-a format un grup de lucru care va pregăti România pentru accesarea creditului. Este un credit avantajos, care va avea termern de rambursare pe 40 de ani, cu termen de grație pentru alți 10 ani.

Un al treilea element este legat și de asigurarea investițiilor prin comenzi către industria de apărare din România. Pe parcursul lunii mai și în prima jumătate a lunii iunie, aceste aspecte vor fi clarificate și România va prezenta lista de proiecte.

Un al doilea proiect a fost legea apărării naționale a României, în proiect de lege care face parte din cele patru legi care au mai rămas de aprobat la începutul acestui an, în domeniul apărării să avem legislația adusă la zi și armata României să poată să își desfășoare pregătirile, să își facă manevrele militare pe partea de pace, pentru a se pregăti pentru o anumită situație”.

De asemenea, Bolojan a anunțat modificarea regulilor pentru militarii încadrați în Armata Română. Planul național privind mobilitatea militară a fost actualizat și „adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani”, a punctat președintele interimar.

„Acesta este un plan care cuprinde principalele proiecte care asigură atât mobilitatea civilă pe lucrări importante de infrastructură, dar și mobilitatea militară. A fost adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani și cu proiectele care urmează să fie dezvoltate în anii următori, în așa fel încât mobilitatea militară în această regiune sud-est-europeană să fie asigurată în anii următori. În acest sens, proiectul noului pod peste Dunăre, care este în momentul de față în faza de proiectare, este prins ca un proiect important în acest plan de mobilitate militară”.

Știrea inițială

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se va reuni miercuri la Palatul Cotroceni, având pe ordinea de zi, printre altele, participarea României la Planul de răspuns European – Readiness 2030 și dezbaterea proiectului de lege privind apărarea națională.

Citește și: Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr – întrevedere la Bruxelles cu Roberta Metsola, pe tema securității UE și zona Mării Negre

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT, pentru miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00.

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:

– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;

– Proiectul de lege a apărării naționale a României;

– Planul național privind mobilitatea militară;

– Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;

– Viziunea strategică națională în domeniul spațial.

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, a precizat Administrația Prezidențială.

Planul de reînarmare a Europei ReArm Europe – Readiness 2030 a fost prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 4 martie 2025 și va permite UE efectuarea unor cheltuieli de peste 800 miliarde de euro, structurate în jurul următorilor piloni:

  • deblocarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național;
  • un nou instrument dedicat Acțiunilor pentru securitatea Europei (SAFE);
  • valorificarea posibilităților oferite de Grupul BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor.

Ultima ședință CSAT condusă de președintele interimar Ilie Bolojan a avut loc pe 28 martie.

Atunci au fost analizate evoluțiile războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, cu accent pe analiza situației din teren, precum și pe stadiul și perspectivele negocierilor privind soluționarea acestui război de agresiune.

„România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene.”

Citește și: Ilie Bolojan, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări: Traversăm o perioadă complicată, în care noile realităţi afectează ţările noastre

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri