După ședința CSAT, președintele interimar Ilie Bolojan a spus că bugetul apărării va crește etapizat până în 2030:
„Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte în domeniul apărării naționale. Un proiect important este creșterea capacității de apărare până în 2030, care prevede creșterea bugetului etapizat. Ministrul Apărării a fost mandatat ca, în negocierile care se vor pregăti la Summitul NATO de la Haga, să își asume creșterea etapizată a bugetului de apărare.
Al doilea element este accesarea creditului pus la discpoziție de CE în vederea dotării suplimentare pe apărare. S-a format un grup de lucru care va pregăti România pentru accesarea creditului. Este un credit avantajos, care va avea termern de rambursare pe 40 de ani, cu termen de grație pentru alți 10 ani.
Un al treilea element este legat și de asigurarea investițiilor prin comenzi către industria de apărare din România. Pe parcursul lunii mai și în prima jumătate a lunii iunie, aceste aspecte vor fi clarificate și România va prezenta lista de proiecte.
Un al doilea proiect a fost legea apărării naționale a României, în proiect de lege care face parte din cele patru legi care au mai rămas de aprobat la începutul acestui an, în domeniul apărării să avem legislația adusă la zi și armata României să poată să își desfășoare pregătirile, să își facă manevrele militare pe partea de pace, pentru a se pregăti pentru o anumită situație”.
De asemenea, Bolojan a anunțat modificarea regulilor pentru militarii încadrați în Armata Română. Planul național privind mobilitatea militară a fost actualizat și „adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani”, a punctat președintele interimar.
„Acesta este un plan care cuprinde principalele proiecte care asigură atât mobilitatea civilă pe lucrări importante de infrastructură, dar și mobilitatea militară. A fost adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani și cu proiectele care urmează să fie dezvoltate în anii următori, în așa fel încât mobilitatea militară în această regiune sud-est-europeană să fie asigurată în anii următori. În acest sens, proiectul noului pod peste Dunăre, care este în momentul de față în faza de proiectare, este prins ca un proiect important în acest plan de mobilitate militară”.
Știrea inițială
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se va reuni miercuri la Palatul Cotroceni, având pe ordinea de zi, printre altele, participarea României la Planul de răspuns European – Readiness 2030 și dezbaterea proiectului de lege privind apărarea națională.
Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT, pentru miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00.
Pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;
– Proiectul de lege a apărării naționale a României;
– Planul național privind mobilitatea militară;
– Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;
– Viziunea strategică națională în domeniul spațial.
În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, a precizat Administrația Prezidențială.
Planul de reînarmare a Europei ReArm Europe – Readiness 2030 a fost prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 4 martie 2025 și va permite UE efectuarea unor cheltuieli de peste 800 miliarde de euro, structurate în jurul următorilor piloni:
Ultima ședință CSAT condusă de președintele interimar Ilie Bolojan a avut loc pe 28 martie.
Atunci au fost analizate evoluțiile războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, cu accent pe analiza situației din teren, precum și pe stadiul și perspectivele negocierilor privind soluționarea acestui război de agresiune.
„România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene.”