Șoferii care stau cu telefonul în mână la volan vor fi sancționați mai aspru, conform unui nou sistem de supraveghere rutieră anunțat de autoritățile române. Astfel, 400 de camere fixe de ultimă generație urmează să fie instalate pe principalele șosele din țară, notează Observator.
Așadar, Compania Națională de Drumuri pe șoselele din toată țara va monta 400 de camere fixe de ultimă generație pe toate șoselele din România. Primele asfel de dispozitive vor fi montate pe A1, A2 și A3, dar și pe DN1, DN2, DN6 și DN7.
„Diferenţa, faţă de camerele de rovinietă, este că aceste camere vor filma toată maşina, inclusiv interiorul maşinii. Imaginile ajung în sistemul E-Sigur”, a spus Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR.
Citește și: COD RUTIER 2025. Şoferii care au aceste obiecte în mașină riscă amendă de 3.000 de lei
Dispozitivele, care au o rază de acțiune de 500 de metri, se vor activa atunci când constată o abatere și vor anunța automat autoritățile. Aceste camere inteligente pot detecta până la cele mai mici detalii. Dacă ținem telefonul în mână sau îl ducem la ureche, ori dacă ne uităm în ecranul telefonului, softul va detecta automat oricare dintre aceste gesturi și îl va înregistra. Apoi, alături de o imagine cu numărul de înmatriculare al mașinii, sistemul va transmite o notificare a Poliției Rutiere.
Unii șoferi sunt sceptici cu privire la noul sistem de supraveghere, în timp ce alții spun că este o soluție bună.
„Bine ar fi! Ca să nu îl mai folosesc eu (telefonul)”. „Mi se pare că ne atacă intimitatea destul de tare”. „Dacă îmi încalcă intimitatea în timp ce încalc legea, nu am o problemă”, au spus câțiva șoferi pentru sursa menționată anterior.
România a rămas printre puținele țări din Europa în care nu funcționează un astfel de sistem fix de monitorizare a traficului.
„Filozofia de până acum a autorităţilor române s-a bazat pe prezenţa fizică a poliției în teren pentru prevenirea şi descurajarea comportamentelor deviante. Folosirea telefonului la volan creează un mare pericol pentru trafic. Va duce la o reducere substanţială a riscurilor de accidente”, a spus Dan Jianu, fostul șef al Brigăzii Rutiere.
Citește și: COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care vor trebui să schimbe permisul la cinci ani. Se modifică legea!