Ortodoxe: Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare;
Greco-catolice: Aducerea la Constantinopol a moaștelor Sf. Atanasie cel Mare.
Romani-catolice: Ss. Atanasiu, ep. înv. **; Antonin din Florenţa, ep.
Sfântul Atanasie cel Mare a fost episcop în Biserica creştină din Alexandria în sec. al IV-lea. El este prăznuit de Biserica Ortodoxă atât pe 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (Aducerea moaștelor sale în Constantinopol).
La 24 de ani a fost hirotonit diacon şi, totodată, a fost numit secretar al Arhiepiscopului cetății. În această calitate, îl însoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.
Odată cu moartea Sfântului Alexandru, pe 8 iunie 328, devine episcop al Alexandriei. Ocupă scaunul episcopal până în anul 373. În cei 45 de ani de episcopat, a fost exilat de cinci ori.
Majoritatea lucrărilor sale au ca obiect lupta pentru apărarea credinței niceene, potrivit crestinortodox.ro. Graţie cunoştinţelor scripturistice, teologice și filosofice pe care le avea, el a ridicat credința creștină ortodoxă pe temelii solide.
Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, fiind unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.
Fiind cuprins de dorința ta și legat cu dragoste către tine, îndrăznind, cânt ție laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător și dă-mi putere să-ți aduc laudă după vrednicie.
Din tinerețe părăsind toate cele pieritoare și veselitoare ale vieții, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie și ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ți-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a și ales pe tine păstor al sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite.
Citeste si Rugăciunea de miercuri. Trebuie să o rostești în fiecare săptămână pentru a ți se ierta păcatele
Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate și sănătate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfânta pomenirea ta. Amin!