Însă atât cardurile de credit, cât și cele pe care se încarcă descoperitul de cont sunt carduri de pe care nu trebuie să retragi bani.
Principala funcție a cardului de credit este plata cumpărăturilor zilnice la comercianți. Acești bani trebuie rambursați pana la sfarsitul perioadei de gratie, iar cardul trebuie folosit doar la POS, nu și la ATM. Descoperitul de cont sau overdraftul este o facilitate atașată cardului de salariu.
Un card de credit nu este condiționat de încasarea salariului la bancă si beneficiaza de o limita de credit mai mare si servicii suplimentare. Dobânda aferentă cardului de credit este mai mare decât cea percepută în cazul descoperitului de cont. În cazul descoperitului de cont, dobânda se aplica doar pentru valoarea cheltuita, nu pentru întreaga limită de credit, din momentul efectuarii tranzactiei. În plus, dobânda se retrage automat în momentul în care intră salariul, potrivit conso.ro
O greșeală imensă pe care o fac unii români posesori de carduri de credit este aceea de a scoate bani cash de pe aceste carduri. Însă dobânzile sunt uriașe.
Ioana Pârvu, director la Direcția Carduri și Soluții de Plată în cadrul BRD Groupe Société Générale, atrage atenția că, atunci când scoatem numerar de pe cardul de credit, dobânda aplicată poate ajunge până la 25%.
Dacă totuși este necesar, o alternativă mai avantajoasă este transferul către un cont de debit, unde suma poate fi împărțită în rate cu o dobândă mai mică – cu până la 10% față de dobânda standard a cardului, scrie capital.ro
Ioana Pârvu a precizat că inclusiv în Europa, unde în general comisioanele sunt similare cu cele din România, pot apărea taxe ascunse impuse de terminalele bancare.
„Cardurile sunt un instrument extrem de util și de practic atunci când călătorești. Recomandăm, în primul rând, plata cu cardul, în moneda cardului, iar nu retragerea de numerar în afara țării. Pentru că la retragerea de numerar, chiar dacă vorbim de Europa unde comisioanele sunt similare cu România, pot exista niște comisioane ale băncilor care dețin terminalele respective”, a precizat specialistul BRD.
Citeste si Alertă despre banii ținuți la saltea. Unde trebuie mutați pentru ca Fiscul să nu-i confiște pe toți