România riscă suspendarea de fonduri UE şi pierderea a peste 13 miliarde euro din renegocierea PNRR. Mircea Coşea: „Statul a eșuat. Economia, în colaps. Guvernul, în negare!”

Guvernul în formulă de avarie riscă să pericliteze și o sumă de până la 13,5 miliarde de euro fonduri din PNRR, pentru care se află într-un proces dificil de renegociere cu Comisia Europeană.
Filip Stan
06 mai 2025, 08:52
România riscă suspendarea de fonduri UE şi pierderea a peste 13 miliarde euro din renegocierea PNRR. Mircea Coşea: „Statul a eșuat. Economia, în colaps. Guvernul, în negare!”

România riscă să piardă bani din PNRR. Criza guvernamentală, declanșată prin demisia lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, din funcția de premier și prin decizia PSD de a ieși de la guvernare (miniștrii actuali urmând să rămână interimari), vine într-o perioadă complicată pentru finanțele statului. Ultimele informații ale Profit.ro relevă că România riscă acum suspendarea de fonduri europene pentru neîndeplinirea angajamentelor de reformă fiscală, un mesaj în acest sens al Comisiei Europene (CE) fiiind așteptat pentru început de iunie și urmând să reprezinte o lovitură puternică pentru bonitatea șubrezită a României pe piețele financiare externe.

Totodată, Guvernul în formulă de avarie riscă să pericliteze și o sumă de până la 13,5 miliarde de euro fonduri din PNRR, pentru care se află într-un proces dificil de renegociere cu Comisia Europeană.

De ce este important Deși procedura de suspendare de fonduri UE nu va viza pentru început sume foarte mari, iar România va avea timp să recupereze angajamentele nerespectate, o astfel de decizie a CE ar transmite investitorilor în datoria satului un semnal puternic de neîncredere în guvernarea de la București.

Vin vremuri grele pentru români. Economiștii avertizează că statul nu va mai avea bani de pensii: ”Va fi rău!”

De asemenea important Girul Comisiei este unul dintre ultimii piloni majori ai bonității României pe piețele financiare, în contextul în care bugetul statului este într-o stare deplorabilă.

România riscă inițierea de către Comisia Europeană a unei proceduri de suspendare de fonduri UE clasice, ca urmare a faptului că nu a fost respectat angajamentul de reformă fiscală prevăzut în planul fiscal pe șapte ani încheiat de România cu Comisia Europeană. Planul vizează reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB (ESA, standardul UE) anul acesta.

Deficitul s-a situat la 9,3% din PIB anul trecut. Comisia Europeană are la începutul lunii iunie evaluarea periodică a planului fiscal (parte a semestrului european) pentru statele membre, iar așteptarea este, potrivit informațiilor Profit.ro, ca reprezentanții CE să constate că România nu a îndeplinit o reformă cheie din planul fiscal –  reforma fiscală – și să recomande măsuri împotriva României pentru a determina respectarea angajamentelor fiscale.

Guvernul a tergiversat adoptarea măsurilor din planul fiscal, care ar fi trebuit să intre deja în vigoare la 1 aprilie, și a transmis că potențialele măsuri ar urma să fie discutate și adoptate în a doua jumătate a anului, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Măsurile, care ar viza creșteri de taxe, inclusiv TVA, au fost amânate din cauza alegerilor prezidențiale.

Potrivit sursei citate, scenariul de bază al Guvernului, înainte ca situația să fie complicată de criza guvernamentală, era ca potențiale măsuri fiscale să fie discutate în luna iunie, după mesajul dur al Comisiei Europene. Perspectivele sunt, însă, incerte în acest moment.

Destrămarea coaliției de guvernare ar putea reduce apetitul Executivului (în formula rămasă), dar și sprijinul parlamentar pentru măsuri mai ample de corecție fiscală.

Deficit de 2,3% din PIB după primele trei luni
Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB (în termeni cash, standard intern), față de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024.

Guvernul trebuie să reducă anul acesta deficitul bugetar ESA la 7% din PIB, conform cu planul fiscal pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană, dar începutul de an nu este unul care să dea încredere economiștilor.

Ratingul suveran al României (bonitatea statului în ochii creditorilor) are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, prima evaluare fiind programată la finalul verii.

Cu cât trece timpul fără ca Guvernul să ia măsuri de corecție iar perioada rămasă până la final de an devine tot mai scurtă, cu atât măsurile vor trebui să aibă o amploare mai mare, pentru a asigura un impact puternic (reducere de cheltuieli sau creștere de venituri) într-un interval care devine tot mai scurt.

 

Profesorul Mircea Coșea lansează un avertisment grav din cauza PNRR. Urmează prăbușirea economică a României: E cea mai gravă criză de după ’90′

România se află într-o criză economică de proporții, fără precedent după 1990, avertizează profesorul și analistul economic Mircea Coșea. Într-o intervenție la România TV, expertul a tras un semnal de alarmă privind colapsul de încredere în politicile economice ale guvernanților și efectele dezastruoase ale lipsei de predictibilitate fiscală.

„Suntem într-o situație foarte dificilă. Cea mai dificilă după ’90. S-a mai întâmplat așa după Mineriadă. România este în umbră. În economia internațională depindem de investiții străine, de fonduri europene. Economia este distrusă pentru că e lipsă de predictibilitate. Nimeni nu știe ce face”, a declarat Coșea.

Potrivit acestuia, dezastrul economic este amplificat de eșecul sistematic al guvernelor din ultimii ani, indiferent de culoarea politică. „Fiecare dintre partidele care au condus și conduc prin guvern încearcă să spele fapta. Nu interesează pe nimeni, sunt vinovate”, a spus el.

 

Profesorul explică și contextul politic tensionat care a generat valul de revoltă manifestat la urne: „Votul de ieri e un vot al revoltei pe care oamenii o au din cauza situației, din cauza unor greșeli în politica fiscală semnalată de analiștii economici. Nimeni n-a luat în seamă”.

Deși România dispune, teoretic, de resurse, problema rămâne lipsa implementării eficiente: „Resurse există, dar mereu problema este cum le pui în programe”.

În ceea ce privește bugetul de stat și politicile recente ale guvernului, Coșea este categoric: „Programele Guvernului au eșuat. Legea pensiilor, eșuată. Au avut posibilități logistice, n-au putut plăti că nu sunt bani la buget. Banii sunt economia României. A dat mulți bani la buget prin Ordonanța Trenuleț, dar banii au fost prost folosiți. S-au dat creșteri salariale bugetarilor. În viziunea Coaliției este un bazin electoral. Uite că au pierdut toate lucrurile, sunt depășiți de ceea ce se întâmplă în lume”.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Al doilea sfinx al României, un colos necunoscut din Munții Buzăului. Locul are o energie aparte, spun turiştii
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Panică pe Piețe. Investitorii se retrag, leul este tot mai slab. Ce riscă România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Temeri în creștere în Europa și SUA: „Un nou război mondial este foarte probabil”
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele