Sociologul Marius Pieleanu a prezentat, luni seara, 5 mai, profilul românilor care i-au votat duminică pe finaliștii cursei pentru Cotroceni George Simion și Nicușor Dan. Conform datelor Avangarde, obținute din exit poll-ul realizat în seara alegerilor, la ora 23:00, 33% dintre bărbații care au votat au ales să-l susțină pe Simion, în timp ce 24% au optat pentru Dan. În rândul femeilor, liderul AUR a fost votat de 29% dintre cele care s-au prezentat la urne, iar primarul Capitalei a obținut 25% din voturi, scrie Antena 3.
Referitor la vârsta alegătorilor, Simion a fost susținut în principal de românii cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, obținând 36% din voturi. Liderul AUR a înregistrat procente semnificative la toate categoriile de vârstă, inclusiv în rândul celor de peste 74 de ani.
Băsescu trage un semnal de alarmă: „Un tandem Georgescu-Simion ar fi catastrofal pentru țară”
Pe de altă parte, Nicușor Dan a primit cele mai multe voturi de la tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani (41%) și de la cei cu vârste între 25 și 34 de ani (37%).
În ceea ce privește nivelul de educație al votanților, 41% dintre românii cu studii sub liceu l-au votat pe Simion, 35% dintre cei cu liceu și doar 19% dintre cei cu studii superioare.
De cealaltă parte, Nicușor Dan a obținut votul a 42% dintre cetățenii cu studii superioare, 21% dintre cei cu liceu și doar 9% dintre cei cu studii sub liceu.
În rândul votanților din mediul urban, 26% au ales să-l voteze pe George Simion, în timp ce 32% au optat pentru Nicușor Dan. În mediul rural, 38% dintre alegători l-au susținut pe candidatul AUR, iar 17% pe candidatul independent.
Conform datelor furnizate de Avangarde, 52% dintre bucureșteni l-au votat pe edilul Bucureștiului, în timp ce doar 15% au optat pentru candidatul suveranist.
O victorie a liderului AUR, George Simion, în turul 2, ar scoate România de pe harta Europei, avertizează scriitorul și analistul politic Stelian Tănase. O președinție a candidatului suveranist ar putea transforma țara într-un „fel de Belarus, cu accente nord-coreene, cu sărăcie, cu represiune, cu alegeri falsificate”, spune el.
Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, care i-a dus în turul 2 pe George Simion (41%) și independentul Nicușor Dan (21%), a îngrijorat Europa, crede Stelian Tănase.
„Avem o Europă îngrijorată. Ne va scoate din toate jocurile. Ne vom împrumuta la dobânzi enorme, dacă vom reuși să ne împrumutăm. Investițiile vor scădea, iar bursele ați văzut de azi (luni – n.red) ce reacție au avut. România începe să fie scoasă de pe hartă. Ea a fost pusă pe hartă când am intrat în NATO și în Uniunea Europeană. Cu acest vot de ieri (duminică – n.red) suntem amenințați să fim scoși de pe harta Europei”, a spus Stelian Tănase la B1TV, luni, 5 mai.
Scriitorul spune că faptul că USR, UDMR și PNL îl susțin pe Nicușor Dan în turul 2 este un semn bun. Totuși, în cazul victoriei liderului AUR, George Simion, care îl vrea premier pe Călin Georgescu, țara noastră ar putea deveni la fel de izolată în Europa ca Belarus, consideră Stelian Tănase.
„România va fi cu Simion un fel de Belarus, cu accente nord-coreene, cu sărăcie, cu represiune, cu alegeri falsificate. Vedem ce e în Belarus și ce bucurie au la alegeri ei și ce represiuni, toți fug pe unde apucă din Belarus”, a mai spus scriitorul.
George Simion a reușit să convingă electoratul lui Călin Georgescu că este urmașul “alesului”. Liderul AUR l-a copiat pe fostul candidat în gesturi, discurs și chiar în felul în care își transmite public mesajele. Mai mult a obținut și susținerea publică de la Călin Georgescu.
Chiar și mesajul victoriei, Simion l-a transmis în stilul Georgescu. Nu a fost prezent printre susținători, ci și-a transmis mesajul printr-un video înregistrat. La fel a făcut pe toată perioada campaniei electorale, când a transmis mesaje video înregistrate, refuzând să participe la dezbaterile cu contracandidații.
„E vizibilă încercarea lui George Simion de a imita în detaliu multe dintre lucrurile pe care Călin Georgescu le-a făcut în campania pentru prezidențiale de anul trecut. Cred că cel mai mult a avut nevoie de susținerea directă care a venit nu neapărat în momentul cu poza de Înviere, ci în dimineața votului.
Dar, probabil, strategia de campanie, oamenii din spatele acestei strategii, au gândit că o oglindă a domnului Gerogescu i-ar aduce un plus domnului Simion. Și iată că a fost o strategie câștigătoare pentru că Simion a reușit să obțină mult mai mult decât a reușit să obțină Călin Gerogescu în noiembrie și adunat chiar cu voturile domnului Simion de atunci”, a explicat sociologul Vladimir Ionaș.
Într-un mesaj publicat luni, George Simion și-a lipit din nou imaginea de Georgescu: „Ați votat pentru Călin Georgescu, pentru demnitate, pentru lumină, pentru pace”.
„Cu siguranță că va merge pe aceeași linie și îl va ajuta din pucntul de vedere al alegătorilor pe care îi are. Cele 4 milioane de voturi le va avea și în turul doi, dar acum trebui să aibă în vedere că sunt alegeri noi, trebuie să atragă și alt electorat, în principal cel al lui Victor Ponta. Pentru a reuși să transmita mesaje, va trebui sa fie mult mai activ”, spune Ionaș.
Pentru turul doi, sociologul spune că Nicușor Dan, contracandidatul lui Simion, va trebui să încerce să îl scoată pe liderul AUR din zona de confort și să îl facă să comită greșeli.
„Nicușor Dan va fi nevoit să îl forțeze pe Simion să iasă în public și să facă greșeli. Nicușor Dan e cel care trebuie să aduca la vot, în plus față de cea venit în primul tur, 1,5 -2 milioane de votanți. Obiectivul va fi să convingă electoratul că domnul Simion nu reprezintă ceea ce spune de fapt că reprezintă. Și pentru asta trebuie să îl forțeze să facă greșeli”, a mai spus Vladimir Ionaș.