Se dă amendă de 2.000 de lei pentru românii care fac grătar în propria curte, dar se pot cumula şi alte sancţiuni dacă vecinii sunt sensibili la mirosuri sau muzica preferată de tine.
Românii care locuiesc la casă și vor să facă un grătar în propria curte trebuie să știe că pot primi amendă dacă nu respectă câteva reguli clare. Chiar dacă pare greu de crezut, proprietarul poate primi amendă chiar acasă, dacă se încalcă legislația privind protecția împotriva incendiilor sau tulburarea ordinii publice. Conform Ordinului MAI nr. 163/2007 privind Normele Generale de Apărare Împotriva Incendiilor și completările ulterioare, există reguli clare în ceea ce privește utilizarea focului deschis, inclusiv în spații private, cum este curtea proprie.
Cei care fac un grătar în curte trebuie să țină cont de câteva reguli. Focul nu trebuie aprins în apropierea materialelor inflamabile (lemne, butelii, textile, construcții din lemn etc.). Focul trebuie supravegheat permanent. De asemenea, proprietarul care face grătar trebuie să aibă la îndemână mijloace de stingere: apă, nisip, stingător. Grătarul trebuie amplasat la cel puțin 10 metri de clădiri, garaje, anexe sau garduri, iar fumul și mirosul nu trebuie să afecteze proprietățile vecinilor. Pompierii sau poliția pot fi sesizați de vecini, dacă sesizează nereguli.
Persoanele care vor să facă grătar în aer liber vor avea de respectat, de asemenea, legi stricte. Românii sunt mari iubitori de grătare, însă se pot alege cu amenzi colosale, dacă încalcă regulile. Participanții la grătar trebuie să se asigure că focul nu reprezintă o amenințare reală pentru mediul înconjurător. Persoanele care nu folosesc un spațiu special amenajat pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Este necesar ca aceste arii să fie dotate cu containere speciale destinate colectării selective a deșeurilor.
Potrivit legii, acestea trebuie să aibă marcaje corespunzătoare. De asemenea, se sugerează amplasarea toaletelor ecologice în aceste zone. Participanții la picnicuri sau grătare sunt încurajați să facă o selecție atentă a deșeurilor pe care le generează. Pentru încălcarea acestor reguli, sunt aplicate sancțiuni contravenționale, cu amenzi ce pot ajunge până la 500 de lei.
Românii iubitori de grătare în aer liber trebuie să știe că dacă nu vor să se deplaseze într-un loc permis, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei deoarece încalcă legea.
Conform legii actualizate pentru anul 2025, persoanele care organizează picnicuri în afara zonelor special amenajate riscă amenzi cuprinse între 100 de lei și 50.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor.