Florinela Georgescu, directoarea executivă a ANM, a spus că o tornadă, ca cea care s-a format miercuri la Tulcea, s-ar putea forma din nou în regiunile unde instabilitatea atmosferică este extremă. Meteorologii au emis joi un nou cod galben de ploi torențiale, care este valabil în aproape jumătate de țară.
„Într-adevăr manifestări de instablitate severă au fost ieri în Tulcea, culminând cu formarea acestei tornade, mai degrabă o trombă de uscat. Am recunoscut-o noi după analizele imaginilor și radarelor, însemnând această denumire o tornadă care nu e asociată unei supercelule, deci nu are un semnal pe produsele radar foarte clar definit.
Altfel spus o tornadă de mai mică amploare, ea a avut și o durată scurte de viață. Sigur tornada e o manifestare extremă a instabilității atmosferice, iar atunci când o vedem trebuie să luăm măsurile necesare. Adică dacă dorim să o filmăm, să o fotografiem, să ne asigurăm întâi că nu suntem în pericol”, a spus Florinela Georgescu la Antena 3.
Prognoza meteo. Se depune strat de zăpadă la munte, ANM anunţă inversiune termică după cupola de foc din ultimele zile
Șefa Administrației Naționale de Meteorologie a explicat că în zonele cu vreme instabilă extremă s-ar putea forma noi tornade.
„Rămânem cu vremea instabilă în mare parte din țară, inclusiv la noapte. Nu este exclus ca pe arii restrânse instabilitatea atmosferică să fie așa cum s-a întâmplat și ieri deosebit de accentuată. Prognoza unor fenomene de gen tornadă e foarte dificilă, dar nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea. E în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferă pentru jumătatea de sud a teritoriului, dar fenomene de instabilitate vor fi prezente și în restul țării”, a mai spus ea.
Meteorologii au emis, joi, avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru 22 de judeţe şi municipiul Bucureşti, unde vor fi rafale puternice de vânt şi precipitaţii abundente în timp scurt.
ANM a emis o avertizare cod galben pentru intervalul 8 mai, ora 14.00 – 9 mai, ora 03.00. ”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h) în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Moldovei”, a transmis ANM.
Potrivit meteorologilor, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse de 30…50 l/mp.
Pe alocuri vor fi vijelii şi grindină. Avertizarea este valabilă pentru 22 de judeţe şi municipiul Bucureşti. În Capitală, ercul va avea înnorări, mai accentuate spre seară şi noaptea când vor fi perioade cu averse (cantităţi de apă de 10…15 l/mp), descărcări electrice şi intensificări ale vântului (în jurul a 50 km/h).
Temperatura maximă va fi de 20…22 de grade, iar cea minimă de 11…12 grade. ANM reaminteşte că, până vineri la ora 10.00, este în vigoare o informare care anunţă că, în cea mai mare parte a ţării, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 40…50 km/h) şi izolat grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat vor depăşi 30…40 l/mp.
La munte, la altitudini de peste 1500 m, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, se va depune strat de zăpadă.