Zilele de concediu rămase, în funcție de cât ai lucrat, se calculează simplu. În medie, un angajat acumulează aproximativ 1,66 zile de concediu pe lună. Se rotunjește în sus dacă rezultatul depășește 0,5 și în jos dacă este sub acest prag. De exemplu, dacă un angajat a lucrat doar 37 de zile calendaristice în 2025, iar dreptul anual este de 20 de zile de concediu, calculul se face astfel: (20/365) × 37 = 2 (zile de concediu).
Persoanele sub 18 ani, cele care lucrează în condiții grele sau periculoase, precum și salariații cu dizabilități beneficiază, de regulă, de cel puțin trei zile în plus. De asemenea, unele companii acordă zile libere suplimentare în funcție de vechime sau oferă liber de ziua angajatului.
În stabilirea concediului de odihnă se ține cont și de perioadele de inactivitate în care contractul de muncă rămâne valabil. Acestea includ: concediul medical (incapacitate temporară de muncă); concediul de maternitate; concediul paternal; concediul de risc maternal; concediul pentru îngrijirea copilului bolnav; concediul de îngrijitor.
Citeşte şi: Vești rele pentru angajații din România! 6 zile libere vor fi tăiate, începând cu anul 2026
Zilele de concediu neefectuate în 2025 pot fi luate cel târziu în 18 luni, adică până în mai 2027. De asemenea, încazul în care angajatul își încetează activitatea (de exemplu, prin demisie), angajatorul este obligat să îi plătească zilele de concediu neefectuate.
1 iunie – Ziua Copilului
8-9 iunie (duminică) – Rusalii şi a doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională
25 și 26 decembrie – Crăciunul
1 și 2 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Boboteaza
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
10–13 aprilie – Paștele Ortodox
1 mai – Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
31 mai (duminică) – 1 iunie (luni) – Rusalii şi a doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională
25 și 26 decembrie – Crăciunul