Intrat în turul 2 al prezidențialelor, Nicușor Dan a vorbit, în exclusivitate la România TV, despre planurile sale de redresare economică a țării, în cazul în care, la 18 mai, va fi ales președinte.
Realizatorul TV Niels Schnecker l-a întrebat pe Nicușor Dan, cât se poate de direct, cum se gândește să gestioneze deficitul bugetar de peste 9 la sută.
Nicușor Dan a răspuns că are în vedere patru direcții principale de acțiune – două ce țin de venituri și două legate de cheltuieli.
”Pe venituri – marea evaziune fiscală și atragerea de fonduri europene, iar pe cheltuieli – limitarea cheltuielilor statulului și eficientizarea instituțiilor”, a precizat edilul Capitalei, care vizează fotoliul de la Cotroceni.
În același context, Nicușor Dan a precizat că s-a confruntat cu o situație similară la Primăria Capitalei, la începutul primului său mandat, iar acolo a reușit să rezolve problema.
”Deficitul nu e o noțiune abstractă. Deficit înseamnă inflație, iar inflație înseamnă că oamenii plătesc mai mult și când le vin facturile, și când merg la piață… (…)
La primărie, am găsit o datorie curentă de trei miliarde de lei, care trebuiau plătiți atunci, față de patru miliarde, toți banii pe anul respectiv”, a spus Dan.
Primarul general a adăugat că, după scoaterea municipalității din acest mare impas financiar, s-a ajuns ca astăzi băncile să împrumute instituția chiar și cu dublul sumei solicitate, ceea ce înseamnă încredere.
”Am ales, bineînțeles, oferta cu dobânda cea mai mică”, a adăugat el.
Referitor la măsurile de reducere a cheltuielilor publice, Nicușor Dan a spus că vor fi ”niște tăieri de bugetari dureroase, dar obligatorii”.
Întrebat cum va reuși să-și aplice cu succes planurile economice în șase luni, Nicușor Dan a răspuns că nu sunt posibile miracole într-un timp atât de scurt și a subliniat cel mai important obiectiv: ”Noi trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private. Trebuie să avem o plajă de predictibilitate astfel încât un investitor care va veni să știe că taxele pe care le plătește acum vor fi aceleași și peste un an, și peste doi ani”.
Legat de taxe, Nicușor Dan a spus că nu ia în calcul mărirea acestora, deoarece o astfel de măsură, în opinia lui, descurajează activitatea economică.