Potrivit unui anunț recent al Băncii Naționale a Elveției (BNS), valoarea totală a bancnotelor expirate, care nu au fost returnate în circuitul oficial, ajunge la 890,6 milioane de franci elvețieni, adică aproximativ 951 milioane de euro.
Aceste bancnote fac parte în mare măsură din seria a șasea, emisă între 1976 și 2000. Deși tipărirea bancnotelor s-a încheiat cu 25 de ani în urmă, multe dintre ele nu au fost schimbate sau returnate, fiind un avantaj direct pentru statul elvețian.
Potrivit legislației elvețiene, suma nerevendicată este împărțită între diverse entități. Aproape 53% din această sumă va fi distribuită către cantoane, 27% va ajunge la bugetul federal, iar 20% va fi direcționată către un fond destinat acoperirii pagubelor provocate de dezastre naturale. Această distribuire reflectă structura federală a Elveției și este reglementată prin lege.
„Astfel, la un sfert de secol după ce Banca Naţională a Elveţiei nu a mai tipărit cea de a şase serie de bancnote, care a circulat legal între 1976 şi 2000, valoarea bancnotelor vechi care nu au fost schimbate cu unele noi se ridică la 890,6 milioane franci (951 de milioane de euro), sumă care va fi distribuită cantoanelor şi guvernului federal”, a precizat Banca Națională a Elveției (BNS), transmite Bloomberg.
Banca Națională a Elveției a anunțat că, la 25 de ani după încetarea emiterii seriei a șasea, valoarea bancnotelor care nu au fost schimbate se ridică la suma de 890,6 milioane franci (aproape 1 miliard de euro), bani care vor fi împărțiți între cantoane și guvernul federal.
De pildă, cantonul Uri va beneficia semnificativ de pe urma acestei distribuiri. Autoritățile locale au anunțat că vor folosi fondurile pentru a compensa veniturile mai scăzute generate de centralele electrice deținute de stat. Se estimează că o mare parte din această sumă provine de la bancnotele de 1.000 de franci, unele dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație.
Deși Banca Națională a Elveției nu a oferit detalii exacte cu privire la denominațiile bancnotelor rămase, se presupune că majoritatea provine de la bancnotele de 1.000 de franci, care sunt extrem de valoroase. Aceste bancnote ar putea fi păstrate în siguranță în cutii de valori, seifuri personale sau chiar ascunse prin locuințe.
Pentru a acoperi eventualele cereri de schimb în viitor, Banca Națională a Elveției a rezervat aproximativ 10% din valoarea totală, echivalentul a 99 de milioane de franci. Aceasta va asigura posibilitatea de a înlocui bancnotele vechi cu unele noi, în cazul în care vor fi prezentate pentru schimb mai târziu.
Citește și Bancnota pe care trebuie să o păstrezi în casă. Anunț pentru persoanele cu bani în numerar