O bancnotă cu o valoare fenomenală atrage atenția în domeniul financiar. Cu toate că nu provine dintr-o superputere economică, reușește să surclaseze titluri celebre.
Cunoscuta bancnotă de 500 de euro rămâne un reper pentru mulți europeni, fiind asociată de multe ori cu tranzacțiile mari și păstrarea banilor „la adăpost”.
Deși nu se mai tipărește din anul 2019, bancnota continuă să existe în sistemul monetar european. Potrivit estimărilor, circa 281 de milioane de exemplare sunt încă în circulație, cu toate că multe sunt păstrate în seifuri, folosite ca investiții sau ca măsură de siguranță financiară.
La nivel european însă, titlul de cea mai valoroasă bancnotă în uz este francul elvețian, în valoare de 1.000 de unități, introdus în 2019. Valoarea banului depășește chiar echivalentul a 1.000 de dolari americani!
Vezi și Moneda de 10 bani care se vinde cu aproape 100.000 de lei. De ce valorează atât de mult
Nu este folosită în plățile zilnice, dar bancnota rămâne un mijloc de plată legal și este produsă în continuare de autoritatea monetară elvețiană.
Pe de altă parte, la nivel global, o altă națiune deține un record greu de imaginat. Brunei, un mic stat din Asia de Sud-Est, are în circulație cea mai valoroasă bancnotă din lume – de 10.000 de dolari!
Este confecționată din polimer și protejată de tehnologii de securitate de ultimă generație. Banul este echivalentul a peste 7.000 de dolari americani.
Totuși, această bancnotă nu este destinată cumpărăturilor zilnice, ci e folosită în special în tranzacții instituționale sau rezerve bancare, tocmai datorită valorii sale ridicate. Fiind extrem de rezistentă și greu de falsificat, este văzută drept una dintre cele mai sigure bancnote emise vreodată.
Pe lângă bancnotele încă în uz, există și titluri cu valori nominale colosale care au fost retrase, dar continuă să uimească. De pildă, bancnota de 1.000 de dolari canadieni, scoasă din circulație începând cu 1992, într-un proces încheiat în anul 2000. Totodată, Singapore a emis o bancnotă de 10.000 de dolari între 1973 și 2014, considerată până atunci cea mai mare valoare monetară din regiune.
SUA au avut și ele bancnote cu valori spectaculoase, însă utilizate în contexte restrânse, cea mai cunoscută fiind cea de 10.000 de dolari emisă în perioada 1918–1969.
Și mai celebră rămâne bancnota de 100.000 de dolari, emisă în 1934–1935, dar folosită exclusiv în tranzacții interbancare. Dintre cele emise, doar 12 exemplare au supraviețuit până acum. Două dintre ele se află în Muzeul Național de Istorie Americană din Washington, D.C..
În paralel cu aceste exemplare spectaculoase, Banca Centrală Europeană a decis o reformă majoră a banilor fizici. Începând cu aprilie 2025, bancnotele actuale de 20 și 50 de euro au fost retrase treptat din circulație. Măsura face parte dintr-un plan de reînnoire vizuală și tehnologică, urmând ca în 2026 să fie lansată o nouă serie de bancnote euro.