Zile libere Rusalii 2025. Când pică şi cât durează noua minivacanţă pentru bugetari

Zilele libere de Rusalii din 2025 aduc o nouă minivacanță pentru bugetari. Duminica Rusaliilor are loc în a șaptea duminică după Paște și, în acest an, se sărbătorește pe 8 iunie. Este cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Coborârea Sfântului Duh
Filip Stan
17 mai 2025, 12:46
Zile libere Rusalii 2025. Când pică şi cât durează noua minivacanţă pentru bugetari

Zile libere Rusalii 2025.  După minivacanța de 1 Mai, românii se pregătesc pentru o nouă serie de zile libere cu ocazia Rusaliilor, în luna iunie.

În 2025 sunt 17 zile libere legale, dintre care 4 zile cad în weekend, în timp ce 13 pică în timpul săptămânii. În luna iunie, bugetarii au parte de o zi liberă suplimentară pentru a forma legătură cu weekendul.

Sărbătoarea Rusaliilor în 2025 cade pe 8 iunie și se mai numește și Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Se sărbătorește la 50 de zile după Paște și reprezintă întemeierea Bisericii creștine.

Rusaliile sunt menționate în Noul Testament, unde se vorbește despre momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli sub forma unor limbi de foc. Este momentul convertirii la creștinism a peste 3.000 de oameni și momentul formării primei comunități creștine.

Citește și

Cum se calculează zilele de concediu rămase şi ce valabilitate au liberele în 2025. Este prevăzut în lege!

Până în secolul al IV-lea, Cincizecimea marca atât Înălțarea, cât și Pogorârea Sfântului Duh, fiind o sărbătoare dublă. Ulterior, cele două sărbători au fost separate, iar Rusaliile au rămas o sărbătoare care amintește de coborârea Duhului Sfânt.

Câte zile libere au bugetarii de Rusalii
După minivacanța de 1 Mai, bugetarii au parte de o nouă rundă de 3 zile libere: duminică, 8 iunie și luni, 9 iunie, fiind zile libere legale și marcând prima și a doua zi de Rusalii.

Minivacanța de trei zile poate fi prelungită pentru cei care aleg să își ia o zi de concediu vineri, 7 iunie, pentru a lega liberele legale și pentru a profita de vremea frumoasă pentru o escapadă la munte, la mare sau pentru un city break.

Următoarele zile libere legale sunt:

1 iunie – Ziua Copilului (duminică)

8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)

9 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)

1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)

25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri)

Totodată, conform legii, mai sunt acordate două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru cei care aparțin acestor culte.

De asemenea, în cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă legea în acest sens riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000.

Ce reprezintă sărbătoarea Rusaliilor

Duminica Rusaliilor are loc în a șaptea duminică după Paște și, în acest an, se sărbătorește pe 8 iunie. Este cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Coborârea Sfântului Duh toate făcând referire la marea sărbătoare creștină a Pogorârii Duhului Sfânt. Această sărbătoare celebrează venirea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos, după moartea acestuia. Săptămâna care începe cu Duminica Rusaliilor este numită Săptămâna Rusaliilor, cuprinzând Duminica Rusaliilor și prima zi de Rusalii sau Lunea Rusaliilor.

Citeşte şi: Vești rele pentru angajații din România! 6 zile libere vor fi tăiate, începând cu anul 2026

Potrivit Noului Testament din Biblie, apostolii au început să vorbească în limbi necunoscute atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor. Sfântul Petru a folosit acest moment pentru a se adresa mulțimii și a ține prima predică creștină. Acest act a dus la convertirea și botezul a 3.000 de oameni și este considerat drept momentul nașterii Bisericii creștine ca mișcare religioasă.

Nu se știe exact când a fost sărbătorită pentru prima dată această zi, dar este menționată în secolul al II-lea în „Epistola Apostolilor”, o lucrare din biserica răsăriteană.

În biserica timpurie, întregul interval de 50 de zile care începea cu Paștele era numit Cincizecime. Botezurile aveau loc atât la început (de Paște), cât și la finalul acestei perioade (de Rusalii). Cele 50 de zile erau considerate o sărbătoare continuă, fiecare zi fiind privită ca o zi de bucurie. Se oficiau slujbe solemne zilnic, postul era interzis, iar rugăciunile se făceau stând în picioare. În bisericile occidentale, preoții și credincioșii poartă adesea veșminte roșii, simbolizând „limbile de foc” care s-au pogorât asupra ucenicilor, iar altarul este acoperit cu o pânză roșie.

Duminica Rusaliilor este și ziua în care se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă. În credința populară, Rusaliile reprezintă spiritele morților, așa că oamenii oferă farfurii și căni, dar și alimente de pomană pentru sufletele celor morți.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc