Austria a decis să înghețe, în 2026 și 2027, măsura introdusă în 2023, pentru a compensa eliminarea „progresiei reci” din sistemul de taxare. Până acum, alocațiile precum Familienbeihilfe, deducerea fiscală pentru copii și sprijinul pentru începutul anului școlar erau majorate automat pentru a reflecta inflația. Potrivit Kurier, efectele ar putea dura până în 2029.
De exemplu, o familie cu doi copii va pierde 165 de euro în 2026 și 291 de euro în 2027. Dacă înghețarea se prelungește până la sfârșitul actualei legislaturi, pierderea totală va ajunge la 512 euro. În cazul unei familii cu cinci copii, impactul este mult mai dur: 454 de euro în 2026 și 799 de euro în 2027, adică peste 1.400 de euro în total până în 2029.
Experții spun că familiile cu venituri mici și medii vor simți cel mai tare tăierile. Barbara Schuster, economist-șef adjunct la Institutul Momentum, avertizează că efectele vor amplifica riscul de sărăcie, deja ridicat în Austria.
Ministerul Finanțelor estimează că înghețarea indexării va aduce economii de 150 de milioane de euro în 2026 și 300 de milioane anual începând din 2027.
Citește și: Câștigător Eurovision 2025. Austria a câștigat anul acesta trofeul
Austria trece printr-o criză economică fără precedent din cauza prăbușirii grupului Signa, considerată cea mai mare insolvență corporativă din Europa postbelică.
Cu datorii estimate între 25 și 30 de miliarde de euro, falimentul conglomeratului imobiliar fondat de René Benko provoacă un efect de domino în întreaga economie austriacă și ridică semne de întrebare majore cu privire la soliditatea cadrului legislativ și financiar european.
Signa, colos cu investiții emblematice în Viena, München, Hamburg, Milano și alte mari orașe europene, funcționa printr-o rețea opacă de firme, fundații și fonduri întinse pe mai multe jurisdicții.
Gerhard Weinhofer, directorul Creditreform Austria, afirmă că „este imposibil să înțelegi cine ce deține și unde s-au dus banii”., potrivit Știri Diaspora. În Germania sunt înregistrate peste 100 de proceduri de insolvență legate de Signa, iar în Austria alte 30 – toate fără o coordonare unitară, ceea ce face recuperarea datoriilor aproape imposibilă.