Anularea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru programul ”Rabla pentru tractoare” de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut decât să crească și mai mult gradul de neîncredere al fermierilor în acest tip de programe. Pe de-o parte, fermieri și consultanți din toată țara acuză grave disfuncționalități ale platformei electronice gestionate de AFM. De cealaltă parte, fermierii care au reușit să se înscrie în program se consideră neîndreptățiți și amenință AFM cu acțiuni în instanță.
În acest context, având în vedere că AFM nu va mai reveni asupra deciziei de anulare, specialiștii din domeniu consideră că programul trebuie regândit din temelii și cer Ministerului Mediului reformarea completă a programului, propunând măsuri clare pentru o viitoare lansare corectă și funcțională.
Consultantul Gabriela Fekete a făcut o analiză a programului ”Rabla pentru tractoare”, explicând ce ar trebui modificat și cum ar trebui regândită selecția cererilor de finanțare, astfel încât procesul să fie unul corect și transparent.
La nivel de propuneri tehnice și administrative, Gabriela Fekete consideră că încărcarea cererilor de finanțare ar trebui realizată etapizat, după modelul Casa Verde Fotovoltaice, pe zone geografice, cu alocări proporționale de fonduri. Totodată, documentele trebuie pre-înregistrate și validate automat în cadrul aplicației și trebuie realizat un control al CNP-urilor, pentru blocarea accesului duplicat.
Consultantul propune și un model diferit de selecție a proiectelor, nu după modelul ”primul venit, primul servit”, ci după modelul AFIR, unde cererile sunt analizate în funcție de potențialul agricol, dimensiunea fermei, vechimea utilajului casat, zona în care este amplasată ferma și justificarea economică a finanțării. În opinia consultantului, precum și a mai multor fermieri, programul ar trebui să oblige beneficiarii să caseze un tractor vechi pentru a primi finanțare, nu orice autoturism, făcând dovada că utilajul are minim 15 ani și este eligibil pentru casare.
”Fermierii nu mai cer favoruri, ci corectitudine. Sistemul trebuie să funcționeze pentru cei care chiar lucrează în agricultură. E timpul ca AFM și Ministerul Mediului să regândească întreaga abordare”, concluzionează Gabriela Fekete, într-un document transmis către AGRO TV.