Analiză după fluctuaţiile de la BNR: Cine sunt, de fapt, cei mai afectați români de volatilitatea cursului leu/euro, dar și de fluctuațiile Robor

Potrivit specialiştilor, o primă consecinţă a creşterii cursului de schimb este afectarea pieţei de creditare şi tranzacţiilor imobiliare.
Filip Stan
15 mai 2025, 21:18
Analiză după fluctuaţiile de la BNR: Cine sunt, de fapt, cei mai afectați români de volatilitatea cursului leu/euro, dar și de fluctuațiile Robor

Volatilitatea cursului leu/euro şi fluctuaţiile înregistrate de ROBOR pot avea implicaţii directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât şi asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziţii imobiliare, susţin consultanţii în credite imobiliare, într-o analiză de specialitate, publicată joi.

„Traversăm o perioadă în care pieţele taxează puternic o percepţie ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar şi tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc preţul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuinţe. Ei se văd nevoiţi fie să aducă bani în plus pentru mult dorita locuinţă, fie să-şi asume un risc aşteptând sau să intre în negocieri complexe cu vânzătorii pentru a limita impactul diferenţelor de curs valutar. Este cu atât mai dificil cu cât preţurile locuinţelor au crescut, de la an la an, cu 15%”, a explicat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance, într-un comunicat de presă.

Mugur Isărescu a dat vestea momentului pentru români. Cifrele prezentate joi de BNR despre bani

Potrivit specialiştilor, o primă consecinţă a creşterii cursului de schimb este afectarea pieţei de creditare şi tranzacţiilor imobiliare. „Cursul valutar oficial continuă să se menţină peste pragul de 5 lei/euro, fapt ce influenţează deja tranzacţiile imobiliare. Primele efecte pot fi văzute deja în piaţă. Cei mai mulţi dintre români se apropie, în momentul în care vor să acceseze un împrumut, de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis – de 40%, respectiv de 45% din venituri în cazul primei locuinţe. În această situaţie, banca nu poate să acopere diferenţa de curs prin credit. Astfel, aceste persoane sunt nevoite să vină cu mai mulţi bani de acasă pentru a finaliza tranzacţiile, deci un efect al creşterii cursului leu/euro este majorarea avansului. În momentul de faţă, mulţi dintre cei care îşi doresc să devină proprietari şi apelează la credite ipotecare pentru a încheia tranzacţii imobiliare achită un avans mediu de circa 18%”, se menţionează în analiză.

Alte consecinţe ale creşterii cursului valutar, conform experţilor, apar în cazul locuinţelor noi scoase în piaţă cu preţuri aflate spre limita superioară a pragului sub care cumpărătorii beneficiază de TVA redusă. Astfel, o creştere a cursului se traduce în diferenţe care pot fi, în unele cazuri substanţiale, în preţul final de vânzare. În prezent, în România, la achiziţia locuinţelor mai ieftine de 600.000 de lei, a căror suprafaţă utilă nu depăşeşte 120 mp, se achită TVA de 9%, iar în cazul în care acest nivel este depăşit, TVA ajunge la 19%.

Citește și Ilie Bolojan a promulgat legea care permite confiscarea averilor celor condamnaţi penal în România

„Să luăm câteva exemple concrete. Un apartament nou cu 2 camere din Capitală, localizat în cartierul Băneasa, se vinde, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu un preţ mediu de 141.900 de euro, iar cumpărătorii se aşteaptă din start să achite un TVA de 19% la achiziţie. Pe 5 mai, o proprietate de acest tip putea fi cumpărată cu o sumă echivalentă cu 706.300 lei. Astăzi, costă 724.200 lei, deci s-a scumpit în doar câteva zile cu aproximativ 18.000 de lei. O locuinţă similară aflată într-un bloc în construcţie dintr-una dintre cele mai căutate zone din Cluj-Napoca, Mărăşti, se vinde cu 120.000 euro. Săptămâna trecută, preţul solicitat era echivalent cu 597.300 de lei. Viitorul cumpărător urma să plătească un TVA 9% din preţul de achiziţie. Preţul depăşeşte, la ora actuală, 600.000 de lei motiv pentru care costurile cumpărătorului cresc nu doar pe fondul cursului, ci şi în contextul în care proprietatea se încadrează acum la un TVA de 19%. Ajunşi într-o astfel de situaţie vor exista cumpărători care pot renunţa la tranzacţii pentru că fie nu îşi permit, fie nu doresc să acopere diferenţa de bani venită pe fondul TVA mai mare sau cursului în creştere”, notează sursa citată.

Conform datelor centralizate în Indicele Imobiliare.ro, apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel naţional, cu un preţ mediu de 1.842 euro/mp util, cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuinţă decât în urmă cu un an.

În ceea ce priveşte evoluţia din ultima perioadă a ROBOR, aceasta este legată, în cea mai mare parte, de nivelul de lichiditate existent în piaţă şi influenţează, în special, împrumuturile acordate companiilor, sunt de părere experţii în imobiliare.

„Impactul său asupra românilor cu credite ipotecare este unul limitat, în contextul în care indicele a fost înlocuit din 2019 de IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor). Le recomandăm celor care nu au luat încă decizia de a trece la IRCC să ia în considerare un astfel de pas, având în vedere faptul că acesta le poate oferi o mai mare predictibilitate, dar şi un cost mai mic”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, IRCC nu depinde la fel de mult de fluctuaţiile sale zilnice, ci este aplicabil pe un interval de trei luni, cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. În acest sens, indicele se va menţine la 5,55% până la 30 septembrie 2025, estimează specialiştii Imobiliare.ro Finance.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a făcut anunţul oficial
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
Playtech.ro
Cele mai frumoase plaje din Croaţia îţi iau răsuflarea. Zici că ai ajuns în Rai, puţini le ştiu, poate doar localnicii
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Litoral cu prețuri uluitoare. Cât a ajuns să coste un meniu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Putin anunță că va vorbi cu Trump în cursul zilei de joi! Liderul SUA confirmă telefonul cu Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs