Condiționarea acordării ajutorului social de efectuarea, zilnic, a trei ore de muncă în folosul comunității ar putea fi introdusă în Germania, în contextul reformei sistemului așa-numitului venit de cetățean.
Această reformă generează controverse din ce în ce mai mari. Guvernul federal condus de proaspăt alesul cancelar Friedrich Merz vrea să introducă o nouă formă de asigurare, de bază.
Noua formă de asigurare, care să înlocuiască venitul de cetățean, este gândită de coaliția care l-a propulsat pe Merz șef al Bundestagului – CDU/CSU, formată din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria.
Citește și Vin banii în România! Suma uriașă care va intra în țara noastră în curând
Totodată, noua formă de asigurare prevede posibilitatea reducerii complete a beneficiilor în anumite condiții, însă proiectul elaborat de CDU/CSU nu include, în forma actuală, o obligație clară de muncă, notează stiridiaspora.
Oficialii din Essen (oraș important din vestul Germaniei, cu peste 500.000 de locuitori) sunt nemulțumiți de faptul că proiectul nu prevede clar obligația de muncă în schimbul ajutorului social, cerând măsuri ferme legate de beneficiarii sprijinului din partea statului.
Astfel, directorul pentru afaceri sociale al orașului Essen, Peter Renzel, cere includerea în lege a obligativității de a presta muncă în folosul comunității, pentru beneficiarii de ajutor social.
Renzel este responsabil de centrul pentru locuri de muncă din Essen și se declară un critic al venitului de cetățean acordat în prezent.
Potrivit lui Renzel, o înăsprire semnificativă a politicii sociale trebuie să însemne nu doar sancțiuni mai dure pentru refuzul repetat al angajării, ci și impunerea unei munci obligatorii. ”Nu voi ceda. Ne vom ține de cuvânt”, a subliniat el, citat de presa germană.
Anul trecut, directorul pentru afaceri sociale din Essen a făcut publică o propunere prin care beneficiarii venitului de cetățean, dar și solicitanții de azil cu capacitate de muncă limitată, să fie obligați să presteze, cel puțin trei ore pe zi, muncă în folosul comunității.
În prezent, la Essen ar fi circa 43.000 de gospodării care beneficiază de venit de cetățean. Numărul acestora a crescut cu aproape 500 în ultimul an.
Pe de altă parte, guvernul federal anunță, la rândul său, măsuri mai aspre contra celor care refuză constant angajarea, bazându-se pe banii de la stat. ”Vom elimina barierele din calea medierii, vom înăspri obligațiile de cooperare și vom impune sancțiuni în conformitate cu principiul promovării și exigenței. Sancțiunile trebuie aplicate mai rapid, mai ușor și cu mai puțină birocrație”, s-a mai precizat, într-un comunicat.