Toți românii își spală zilnic rufele, fiind una dintre cele mai frecvente activități casnice. Puțini știu, însă, care este temperatura ideală pentru eliminarea bacteriilor și a acarienilor, fără a fi compromisă calitatea hainelor.
Foarte mulți români își spală rufele la temperaturi de 60 sau chiar 90°C, intuind că numai astfel obțin o igienizare corectă, însă spălarea la temperaturi prea mari poate degrada materialele textile și consuma apă inutil.
Citește și : Distanța legală la care se plantează vița de vie de gardul vecinului. Legea spune clar, însă puțini știu
Chris Tattersall, director la Woolroom și expert în igienă, consideră că spălarea la 40°C, combinată cu un ciclu mai lung și cu un detergent eficient, este suficientă pentru eliminarea acarienilor și bacteriilor din haine și lenjerie. Metoda, pe lângă faptul că este eficientă, ajută și la păstrarea calității materialelor în timp.
Detergentul și durata spălării sunt, astfel, esențiale. Temperaturile prea ridicate nu numai că deteriorează fibrele textile, însă contribuie și la uzura culorilor și a elasticității rufelor. În schimb, rufele spălate la o temperatură moderată, asociată cu detergenți antibacterieni și un program de spălare prelungit, au același nivel de igienă.
Spălarea la 40°C are multiple avantaje, ajutând la conservarea structurii țesăturilor și evitând degradarea lor rapidă. În plus, consumul de energie și de apă este unul mai mic, ceea ce duce la facturi reduse și un impact mai mic asupra mediului.
Citește și : Moneda de un euro care te îmbogățește. Ai dat lovitura dacă ai așa ceva prin casă
Există și situații în care o temperatură mai mare este necesară. Dacă o persoană din familie este bolnavă, spălarea la 60°C poate fi justificată pentru distrugerea bacteriilor și virușilor. Același lucru este valabil și pentru lenjeria bebelușilor sau hainele de sport foarte murdare.