Distanța legală la care se plantează vița de vie de gardul vecinului. Legea spune clar, însă puțini știu

Vița de vie poate fi plantată lângă gardul vecinului, dar trebuie respectată o distanță specifică stabilită prin lege. Conform Codului Civil din România, în articolul 613, plantele care depășesc 2 metri înălțime trebuie să fie plantate la cel puțin 2 metri distanță față de linia de hotar a proprietății vecinului.
Alina Costache
16 mai 2025, 14:54
Distanța legală la care se plantează vița de vie de gardul vecinului. Legea spune clar, însă puțini știu

Pentru plantele mai mici de 2 metri, distanța minimă este de 50 de centimetri. Deși vița de vie nu este menționată explicit, aceasta se încadrează în categoria plantelor care trebuie respectate de lege, având în vedere că poate atinge dimensiuni mari.

Nerespectarea acestor distanțe poate duce la conflicte cu vecinii, iar în cazuri grave, la acțiuni legale. Vecinul poate solicita tăierea sau chiar îndepărtarea viței de vie dacă aceasta depășește limita impusă, iar cheltuielile pentru aceste lucruri vor fi suportate de proprietarul plantelor. Este important să se evite umbrirea excesivă a proprietății vecinului și ca vița de vie să nu se extindă peste gard, întrucât poate crea neplăceri și conflicte.

Vezi și La ce distanță se plantează vița-de-vie primăvara. Secretul din bătrâni pentru o recoltă bogată de struguri la toamnă

În ceea ce privește plantarea viței de vie pentru boltă, aceasta necesită un proces detaliat, deoarece vița de vie cultivată pentru formarea unei bolți se dezvoltă diferit față de cea plantată lângă gardul vecinului.

Primul pas este alegerea unui loc bine iluminat și aerisit din curte, unde există suficient spațiu pentru ca plantele să crească și să formeze bolta. Gropile trebuie să aibă dimensiuni de aproximativ 40 cm lățime, lungime și adâncime, iar în fiecare groapă trebuie adăugat compost sau gunoi de grajd bine descompus.

Butucii de viță de vie se plantează la o distanță de aproximativ 2 metri între ei, iar după plantare trebuie udați din abundență. Este necesar ca fiecare plantă să fie legată de un sistem de susținere pe măsură ce crește, iar lăstarii trebuie ghidați prin tăieri de formare pentru a crea o structură estetică și funcțională. Ustensilele necesare includ lopată, cazma, furcă pentru amestecarea solului cu îngrășăminte, sfoară și țăruși pentru alinierea plantelor, precum și un sistem de susținere cu stâlpi și sârmă pentru formarea boltei.

Printre cele mai potrivite soiuri de viță de vie pentru boltă se numără Muscat de Hamburg, cu boabe negre și aromate, Chasselas Dore, un soi cu boabe albe și dulci, și Italia, cu boabe mari, crocante și foarte apreciate pentru gustul lor. Aceste soiuri sunt rezistente și se dezvoltă rapid, având nevoie de un suport solid pentru a susține greutatea lăstarilor și a ciorchinilor. În general, o boltă bine întreținută se formează complet în 2-3 ani de la plantare.

Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să alegi soiuri viguroase, cu creștere rapidă și rezistente la boli, astfel încât vița de vie să se dezvolte armonios și să îți ofere un decor deosebit în curte.

Citește și Cât câștigă un român la vie în Spania. În România, aceeași activitate este remunerată cu o sumă de 10 ori mai mică: „Ce bine am nimerit. Dumnezeu dă la omul cu inimă bună”

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă