Clienții Revolut sunt avertizați că o nouă înșelăciune îi poate lăsa fără bani în conturi. Cei care răspund la un singur apel telefonic riscă să piardă toți banii pe care îi au pe card.
Un român susține că a fost contactat de către o persoană care spunea că este angajat Revolut. Numărul de telefon, însă, avea o cifră în plus și provenea dintr-o țară străină.
Reprezentanții băncii avertizează că escrocii se folosesc de numele companiei pentru a-i înșela pe oameni. Chiar dacă apelurile par că sunt din România, clienții contactați aud din celălalt capăt al firului un robot care vorbește în limba engleză. Așa zisul reprezentant al Revolut anunță clientul de efectuarea unei plăți din contul său către compania Amazon.
În acel moment, robotul îi oferă variante: dacă închide apelul, suma respectivă va fi luată din cont, iar dacă omul nu vrea să fie taxat trebuie să rămână pe fir pentru a intra în legătură cu un alt reprezentant al Revolut. Acesta din urmă îi va cere datele personale, inclusiv cele bancare. Astfel, clientul devine victimă sigură și poate să-și piardă toți banii din cont.
”Revolut tratează cu seriozitate problema fraudelor și a protejării fondurilor clienților de scheme de înșelătorie și de escrocii digitali. Compania a investit semnificativ în sisteme de protecție anti-fraudă și în recrutarea de specialiști FinCrime, care reprezintă o treime din totalul efectivelor de angajați.
Revolut dispune, de asemenea, de sisteme solide de protecție a fondurilor clienților, inclusiv bazate pe modele de inteligență artificială. În 2023, Revolut a prevenit fraude estimate la peste 475 de milioane de lire sterline, compania lucrând constant la actualizarea mecanismelor de protecție pentru a fi cu un pas înaintea escrocilor. De asemenea, compania colaborează cu autorități guvernamentale și cu alte companii de tehnologie pentru a combate fraudele și a asigura un mediu digital sigur pentru toți utilizatorii”, au transmis reprezentanții companiei, potrivit FANATIK.
Citește și Revolut lansează abonamente de telefonie mobilă. Ce produs funcţionează deja în România
Pentru a evita astfel de țepe, reprezentanții Revolut le dau clienților câteva sfaturi importante:
să raporteze problema la chatul securizat al aplicației;
să navigheze numai pe site-uri de încredere;
să facă cumpărături online prin Revolut doar de pe site-urile de magazine online cunoscute;
să nu introducă detaliile bancare sau ale cardului pe site-uri dubioase;
să raporteze orice activitate frauduloasă băncii, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Poliției Române;
să nu descarce aplicații de acces la distanță;
să evite partajarea de coduri SMS și parole cu țerțe părți cu escroci care se pretind reprezentanți Revolut;
pe durata tranzacției, să verifice coordonatele destinatarului.