Băutura minune, la care face referire gastroenterologul Joseph Salhab, este sucul de cireșe amare, care are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
„Nu sunt un fan al sucurilor de fructe. Cele mai multe elimină compușii benefici pe care fructele îi oferă în mod normal. Cu toate acestea, o excepție pentru mine sunt sucurile bogate în antioxidanți și polifenoli”, a spus dr. Joseph Salhab, pe Instragram.
S-a demonstrat că sucul de cireșe amare ajută la scăderea markerilor inflamatori la persoanele cu afecțiuni intestinale inflamatorii. Medicul mai spune că este bine ca băutura minune să fie 100% natural și nu unul concentrat.
„Bacteriile intestinale pot utiliza polifenolii pentru a produce compuși antiinflamatori în intestin. Îl voi bea și noaptea, deoarece este o sursă naturală de melatonină.
În timp ce un consum ridicat de zahăr adăugat poate provoca simptome precum oboseală cronică, sete excesivă și creștere în greutate, sursele de zahăr natural precum fructele pot avea efecte opuse datorită densității lor nutritive. Așadar, nu vă temeți de zahărul natural, evitându-l, ați putea pierde nutrienți sănătoși esențiali din dietă”, mai explică Salhabș.
Mihaela Bilic, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România, a vorbit în mediul online despre soluțiile pentru un tranzit accelerat. Specialista a făcut o listă cu alimentele care ajută la digestie
„Fibrele, chiar dacă nu pot fi digerate și nu au rol nutritiv, pun intestinul la treabă. Fibrele insolubile dau volum bolului alimentar, iar fibrele solubile atrag apa în tubul digestiv.
Hidratarea este un alt element cheie pentru un tranzit regulat, pe lângă apă e recomandat să consumăm multe legume, produse lactate fermentate, supe și ciorbe, ceai și cafea.
Magneziu este un mineral esențial pentru contracția musculară, deci implicit pentru mișcarea tubului digestiv. Un studiu recent a examinat regimul alimentar și obiceiurile a 10.000 de adulți și a constatat că magneziu este invers asociat cu constipația. Iar alimentația zilnică se pare că nu asigură un aport suficient de magneziu.
Ce soluții avem?
Vă recomand mazărea, o legumă la care probabil nu v-ați gândit ca la un remediu anti-constipație! Este bogată în fibre și are mult magneziu, fierbe ușor și nu produce balonare precum fasolea. O găsiți tot timpul anului congelată sau în conservă, e ușor de integrat în supe, piureuri, salate sau garnituri. Mai mult: mazărea a fost desemnată cea mai bună sursă de proteine vegetale și nu e modificată genetic precum soia! Din necesarul de 30 g fibre/zi, o ceașcă de mazăre aduce 8 g. Conține de 3 ori mai multe fibre decât cerealele integrale și nu are gluten!
Și dacă am pomenit de cereale, mai am o surpriză gustoasă pentru voi, tot fără gluten: porumb expandat, adică popcorn! Este o ronțăială sănătoasă plină de fibre care combate stresul și rezolvă constipația„, a spus nutriționista.