Un nou capitol se scrie în transformarea peisajului urban al Bucureștiului, odată cu demolarea fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, situată pe Splaiul Unirii. Terenul pe care se afla această unitate industrială emblematică a fost achiziționat de Vastint, dezvoltatorul imobiliar deținut de acționarii IKEA, care urmează să înceapă aici un nou proiect de anvergură.
Imaginile surprinse de Economica.net arată că o parte considerabilă a clădirilor fostei fabrici a fost deja demolată, iar lucrările continuă în ritm alert. Terenul urmează să fie complet curățat de moloz în urma operațiunilor, în vederea pregătirii pentru dezvoltările imobiliare viitoare.
Vezi și Un gigant economic din Asia își deschide fabrică în România. Ce va produce
Vastint a intrat în posesia acestui teren în două etape: o primă parte a fost cumpărată în 2019 de la fondatorii brandurilor Exotique și Musette, iar cea de-a doua parte a fost achiziționată în 2023 de la dezvoltatorul grec Reds, parte din grupul Ellaktor. Suprafața totală a celor două loturi este de 22.571 metri pătrați. Conform unui certificat de urbanism emis în 2009, pe acest teren pot fi construite imobile cu înălțimi de până la 19 etaje, destinate locuințelor și birourilor.
Aceasta nu este prima investiție a Vastint în zona Splaiului Unirii. Compania deține și platforma fostei fabrici Timpuri Noi, unde dezvoltă proiectul Timpuri Noi Square, un complex mixt de birouri, spații comerciale și locuințe.
Fabrica Dâmbovița are o istorie impresionantă. Înființată în 1948 prin unificarea a 15 ateliere de pielărie și tăbăcărie, printre care Gratex și Tabăcăria Națională, unitatea a devenit rapid una dintre cele mai mari fabrici de încălțăminte din România. În perioada comunistă a fost cunoscută sub numele de Întreprinderea „Kirov”, revenind ulterior la denumirea Dâmbovița.
În anii ’80, fabrica se întindea pe 135.000 mp și avea peste 8.000 de angajați. A produs o gamă variată de încălțăminte pentru piața internă și export, inclusiv bocanci și pantofi sport. După 1990, în contextul economiei de piață, activitatea a intrat în declin, iar spațiile au fost treptat închiriate sau vândute.