Toți soferii trebuie să știe că, înainte de a pleca la drum, au o obligație prevăzută de lege care, odată nerespectată, duce la amenzi usturătoare, ce pot ajunge la 4.500 de lei.
Obligația constă în plata taxei de drum (cunoscută ca rovinietă). Sumele reprezentate de această taxă sunt colectate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și folosite pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din țară, notează promotor.
Rovinieta trebuie plătită pentru a circula pe anumite drumuri. Toți șoferii prinși că nu au achitat taxa de drum sunt sancționați cu amenzi ce pleacă de la 250 lei, pentru autoturisme, și ajunge la 4.500 lei, în cazul camioanelor.
Sancțiunea se aplică o singură dată, din momentul în care este surprins vehiculul care nu are taxa de drum achitată și până când procesul verbal este comunicat șoferului. Asta înseamnă că un șofer, în acest interval, nu poate primi decât o singură amendă pentru lipsa rovinietei, potrivit sursei citate.
Șoferii care nu au plătit taxa de drum sunt depistați cu ajutorul camerelor video ale CNAIR. Odată depistat un autovehicul fără rovinietă, se emite o alertă, iar un polițist analizează imaginile și face o verificare suplimentară în baza de date. Dacă se confirmă lipsa rovinietei, pe numele proprietarului mașinii se emite o amendă, transmisă prin poștă.
Aplicarea sancțiunii contravenționale se prescrie în patru luni de la data săvârșirii faptei, prevede Legea 226/2023.
Potrivit HG 15/2002, în forma actualizată, toate autovehiculele care circulă pe aceste drumuri trebuie să aibă o rovinietă valabilă.
Pentru drumurile județene și cele forestiere, nu este necesară rovinieta.
Cei mai mulți șoferi preferă să plătească taxa de drum pentru un an, însă există și posibilitatea achitării acesteia pentru o perioadă mai mică (o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile), suma în acest caz fiind mai mică.
Rovinieta valabilă un an costă
28 euro – autoturism (Categoria A)
96 euro – vehicule transport marfă cu masa mai mică de 3.5 tone (Categoria B)
320 euro – vehicule transport marfă cu masa între 3.5 tone, dar nu mai mare de 7.5 tone (Categoria C) și microbuze cu cel mult 23 de locuri pe scaune (Categoria G)
560 euro – vehicule transport marfă cu masa între 7.5 tone, dar nu mai mare de 12 tone (Categoria D) și autobuze (Categoria H)
720 euro – vehicule transport marfă de peste 12 tone și cel mult 3 axe (Categoria E)
1.210 euro – vehicule transport marfă de peste 12 tone și cel puțin 4 axe (Categoria F)