În ce moment al zilei este bine să uzi grădina. Trucurile care te ajută să o transformi într-un veritabil colț de Rai

La fel ca oamenii, și plantele intră în repaus pe timpul nopții. Odată cu răsăritul, își reiau activitatea, iar apa le este mai mult decât necesară ca să-și recapete vigoarea. Fie că vorbim despre plante în ghivece sau despre cele din grădină, despre plante de interior sau despre cele aflate în aer liber, tuturor le este bine-venită o udare matinală.
Irina Dumitrescu
24 mai 2025, 07:00
În ce moment al zilei este bine să uzi grădina. Trucurile care te ajută să o transformi într-un veritabil colț de Rai

Grădina este micul colț de Rai pe care aproape fiecare locuință îl are. Cei care locuiesc la curte, sunt binecuvântați cu grădini generoase. Însă nu puține sunt cazurile în care iubitorii de plante care locuiesc în apartamente își amenajează mici grădini în balcoane. Acestea bucură și ochii, și sufletul, iar grădinăritul este pentru mulți o activitate relaxantă

În ce moment al zilei este bine să uzi grădina

Udarea dimineața contribuie și la prevenirea apariției unor boli sau dăunători. Ziua, apa se evaporă mai repede decât noaptea. Oferindu-le apă înainte de prânz, eviți crearea unui mediu excesiv de umed, propice dezvoltării ciupercilor sau invaziilor de limacși și melci.

În plus, udarea în primele ore ale zilei reduce riscul de îngheț, în cazul plantelor din exterior. Dacă uzi seara și temperatura scade sub zero grade în timpul nopții, apa îngheață și poate afecta rădăcinile. Dimineața, însă, excesul de apă are timp să se evapore.

Poți uda plantele în timp ce îți savurezi cafeaua sau chiar înainte de prânz.

Când trebuie udată grădina vara

Chiar și vara poți uda florile, grădina de legume sau plantele de interior dimineața. Totuși, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, acesta nu mai este cel mai potrivit moment. Mai eficient este să uzi seara, pentru a reduce frecvența udărilor.

Citeste si Ce să pui în apa cu care uzi florile. Trucul care te ajută să-ți transformi grădina în Rai

Apa se evaporă mai repede pe timpul zilei, iar fenomenul este și mai accentuat când mercurul din termometre urcă alarmant. Solul și rădăcinile nu au timp să absoarbă lichidul, ceea ce impune udări mai abundente și mai dese pentru a satisface nevoile plantelor.

Acest lucru este valabil în special pentru plantele în ghivece, ținute afară. Cu cât ghiveciul este mai mic, cu atât trebuie udat mai des. Uneori, este suficientă o zi pentru ca substratul să se usuce complet și să-și schimbe culoarea. Așa ajungi să uzi zilnic mușcatele sau petuniile.

Același lucru se aplică și pentru plantele în ghivece aflate în interior în sezonul cald. Dacă nu ai aerul condiționat pornit constant, temperatura din locuință crește, uscând solul mai repede și necesitând udări mai frecvente.

Udarea pe timp de noapte aduce, însă, și riscuri. Dacă nu mai vrei să vezi căpșunile, floarea-soarelui sau roșiile devorate de limacși, renunță la udarea prin pulverizare. Scoate sita stropitorii sau reglează furtunul pe jet direct. Direcționează apa direct în sol, la baza plantei. Astfel, reduci umiditatea de pe frunze.

Cazuri în care este bine să uzi plantele pe timpul zilei

Se spune adesea că nu e bine să uzii plantele în timpul zilei, mai ales când e cald, din cauza așa-numitului „efect de lupă”. Dar ideea că picăturile de apă de pe frunze ar concentra razele solare și le-ar arde este doar un mit. Efectul de lupă care poate aprinde o hârtie are loc doar atunci când picătura este departe de suprafață – nu atunci când este lipită de frunză.

Citeste si Ce se pune la rădăcina trandafirilor din grădină, imediat după ce plouă. Trucul care te ajută să trezești invidia vecinilor

Singurele plante cu un oarecare risc sunt cele cu frunze pufoase: acolo, o picătură agățată de peri ar putea crea un mic efect de lupă. Dar acea picătură va dispărea înainte să cauzeze vreo arsură.

De fapt, udarea în timpul zilei este chiar recomandată pentru plantele în ghivece mici sau pentru răsaduri. Primele pierd rapid umiditatea din substrat și pot avea nevoie de apă suplimentară în mijlocul zilei, în special când temperaturile depășesc 30°C. Răsadurile, pe de altă parte, au nevoie de umiditate constantă și pot necesita udare de mai multe ori pe zi în perioadele de caniculă.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihaela Prigoană, primele declarații la mai bine de jumătate de an de la moartea lui Silviu Prigoană: "L-am iubit cu tot sufletul..."
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Țara care a luat fața celor mai mari puteri din lume. Cum a reușit să le ofere tuturor locuitorilor din orașe „aurul albastru”
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Călin Georgescu. Claudiu Târziu dezvăluie totul: E imposibil
Playtech.ro
Un nou lanț de magazine ajunge în România: Produse la prețuri mici, de bună calitate. Devine concurent direct pentru Pepco
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Ce este Pangeea Ultima, cimitirul speciei umane. Ce spun cercetătorii despre momentul și modul în care omenirea va dispărea
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Pe ce a cheltuit Irinel Columbeanu ultimii 600.000 de euro. Cine e femeia din umbră care îl ajută în prezent
Spynews
Horoscop sâmbătă, 23 mai 2025: Nativii Pești sunt pe cale să ia decizii importante
Evz.ro
Locul din România care te scapă de boli. Mulți oameni s-au vindecat
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai iubit actor. A fost o legendă a țării. Una dintre cele mai respectate personalități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Peste 5 milioane de români afectați. Mai e doar o lună
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biserici din lemn ascunse în Dâmbovița. Recomandări pentru o duminică departe de aglomerație