Conjunctiva ochiului, membrana subțire care acoperă interiorul pleoapelor și suprafața globului ocular, conține numeroase vase de sânge mici. „Când unul dintre acestea se sparge, sângele se scurge între conjunctivă și sclera, provocând apariția unei pete roșii pe albul ochiului. Aceasta este, în cele mai multe cazuri, o problemă temporară”, explică Dr. Andreea Botezan, medic primar oftalmolog, la Clinica Ofta Total din Sibiu.
Apariția hemoragiei subconjunctivale nu are mereu o cauza exactă. Se poate produce brusc, fiind observată în special dimineața, la trezire. Mai poate apărea și ca urmare a unor traume minore, cum ar fi tusea sau strănutul puternic, care pot exercita presiune asupra vaselor capilare. Frecarea excesivă a ochilor, de exemplu, atunci când ochii sunt iritați sau obosiți, poate avea un efect similar.
Totuși, există și cauze mai complexe ale problemei, cum ar fi hipertensiunea arterială. „Hipertensiunea poate duce la spargerea vaselor oculare prin mai multe mecanisme. Unul dintre ele este fragilitatea vasculară, adică subțierea pereților vaselor de sânge, care devin mai susceptibile la rupere. De asemenea, tensiunea arterială crescută pune un stres mecanic suplimentar asupra acestor vase, iar în unele cazuri, poate fi asociată cu tulburări de coagulare.”, explică Dr. Andreea Botezan. Anumite medicamente, precum anticoagulantele și antiinflamatoarele nesteroidiene, precum și utilizarea prelungită a corticosteroizilor, pot contribui și ele la apariția hemoragiilor subconjunctivale.Hemoragia subconjunctivală poate fi declanșată și de factori precum efortul fizic intens, ridicarea greutăților, leziunile oculare, intervențiile chirurgicale sau utilizarea lentilelor de contact.
Când este necesar un consult medical?
În majoritatea cazurilor, hemoragia subconjunctivală se vindecă de la sine, în aproximativ 10-15 zile, și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, este important ca persoanele afectate să consulte un oftalmolog dacă hemoragia este însoțită de simptome precum scăderea acuității vizuale, durere oculară sau apariția unor pete negre în câmpul vizual. De asemenea, umflarea pleoapelor poate semnala o problemă care necesită atenție medicală. În cazurile în care hemoragia apare după un traumatism ocular, este esențial să se consulte un medic, cât mai curând posibil, pentru a exclude posibile leziuni sau complicații.
Când hemoragia este însoțită de disconfort, specialistul va recomanda lacrimi artificiale pentru ameliorarea simptomelor. În funcție de caz, tratamentele pot include medicamente care protejează vasele de sânge sau suplimente cu vitamina C. Dacă este necesar, oftalmologul va ghida pacientul către alte specialități, pentru investigații suplimentare.