Statul ia banii românilor! În cadrul celei mai recente oferte, derulate între 9 și 16 mai, peste 12.600 de ordine de subscriere au fost plasate, atât pentru titluri denominate în lei, cât și în euro. Suma totală atrasă s-a apropiat de 1,2 miliarde lei (echivalent a 237 milioane euro). Prin intermediul celor 24 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație aproape 50 miliarde lei (peste 10 miliarde euro), scrie HotNews.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Donatorii de sânge beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.
„Într-un context de piață volatil amplificat de evoluțiile de pe scena economică și politică, programul Fidelis continuă să reprezinte un reper de stabilitate pentru investirea resurselor financiare ale populației. Anul acesta investițiile în titluri de stat Fidelis au depășit deja 9 miliarde de lei, iar volumul subscris la ultima ediție, de aproximativ 1,2 miliarde lei echivalent, este similar celui obținut în emisiunea anterioară, printr-un număr de peste 12.600 de ordine de subscriere. Aceste investiții ne reconfirmă încrederea românilor în acest program și implicit în statul român”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Unde îmi văd titlurile de stat cumpărate?
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
Ce pot face cu titlurile?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.
Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:
Cum pot tranzacționa titlurile după încheierea ofertei?
Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.
Unde verific prețul titlurilor
Pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), introducând simbolurile specifice în căsuța de căutare: R2605B – donatori sânge, lei, 1 an; R2605A – lei, 1 an; R2805A – lei, 3 ani; R3005A – lei, 5 ani; R2705AE – euro, 2 ani; R3205AE – euro, 7 ani.