Marcel Boloş a reacţionat după ce Comisia Europeană ar putea decide oficial pe 4 iunie suspendarea fondurilor europene pentru România, după ce țara noastră a amânat reformele, inclusiv reforma fiscală, pentru reducerea deficitului bugetar.
Întrebat, la finalul ședinței de guvern, dacă există posibilitatea ca reducerile fiscale să se facă doar din reduceri de cheltuieli, Boloș a răspuns; „Decizia pentru ceea ce va însemna deficitul bugetar are, potrivit angajamentelor asumate de către România prin PNRR, dar și prin Planul Fiscal, are o componentă de reformă fiscală. E un angajament pe care l-am luat și pe care Comisia Europeană l-a reiterat în cadrul discuțiilor avute cu dumnealor. (…) Deci, fiind vorba de un angajament, el trebuie dus la bun sfârșit, astfel încât angajamentele care țin de Planul Fiscal și PNRR să poată să fie îndeplinite”.
Utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice
El a adăugat că „în ceea ce privește celelalte măsuri care vin tot pe linia gestionării eficiente a deficitului bugetar, pentru ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli, aceste tipuri de măsuri sunt complementare”.
Citeşte şi: Anunţ oficial de la Guvern. Se taie cheltuielile cu 15%: „Fără scuze, fără amânări!”
„Nu știu în ce măsură Comisia ar putea fi deschisă să accepte o așa-zisă compensare cu ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli. Ele sunt binevenite și prioritare pentru că obiectivul pe care îl urmărește guvernul este cel de a utiliza eficient fondurile publice pe care le are alocate și, din acest punct de vedere, orice măsură pe care o luăm pe linia reducerii de cheltuieli înseamnă un spațiu bugetar care s-a creat din perspectiva deficitului bugetar”, a mai spus ministrul.
„Una peste alta, sunt două aspecte diferite. Reforma fiscală la care ne-am angajat și care spune foarte clar impactul bugetar pe care trebuie să-l avem prin măsurile fiscale, pe de o parte, și pe de altă parte, dacă guvernul și noua coaliție va stabili componenta de reducere de cheltuială, aceasta este binevenită și va duce la o consolidare fiscal-bugetară într-un termen rezonabil încât să intrăm în zona de respectare a prevederilor tratatului de la Maastricht”, a concluzionat el.
Legat de obiectivele anunțate de președintele ales Nicușor Dan privind deficitul bugetar, Marcel Boloș a declarat: „Eu cred că sunt obiective realiste și pornesc de la principii și reguli elementare de utilizare a fondurilor publice”.
„Pachetul de măsuri fiscale nu este identificat în planul fiscal sub nicio formă. Este specificat, în schimb, impactul bugetar la care trebuie să se ajungă prin măsurile fiscale. Să nu uităm că, alături de modificarea taxării consumului există și taxarea capitalului”, a precizat Boloș.
El a subliniat, însă, că „sunt decizii ale coaliției de guvernare, a convenienței care se va stabili la nivel politic”. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că, până în 10 iunie, Comisia Europeană va plăti României, parţial, sumele aferente cererii de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR), mai exact 1,3 miliarde de euro din 2 miliarde de euro. Plata pentru restul banilor este suspendată în condiţiile în care autorităţile române nu au respectat angajamente privind pensiile speciale, numirile administratorilor companiilor din domeniul energiei şi implementarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.
”Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie parţial, respectiv din 2 miliarde de euro urmează să fie viraţi şi plătiţi României 1,3 miliarde de euro, diferenţa de 700 de milioane de euro fiind, după cum se cunoaşte, aferenţi jaloanelor care privesc Agenţia de Monitorizare a Indicatorilor de Performanţă pentru Întreprinderile Publice, care se găseşte în termenul de 6 luni pentru soluţionarea numirii conducerii agenţiei şi operaţionalizarea acesteia, conform cu jalonul pe care îl avem aprobat prin PNRR. Suma suspendată este de 400 de milioane de euro. De asemenea, ştim că avem sume suspendate pentru numirea conducerii, respectiv a administratorilor, respectiv 43 de administratori la companiile din domeniul energiei pentru care suma suspendată este de 299 de milioane de euro. După cum se cunoaşte, cel de-al treilea jalon este legat de pensiile speciale, unde suma suspendată este de 231 de milioane de euro. Aceasta este situaţia pentru cererea de plată 3”, a declarat ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, joi, după şedinţa de Guvern.
El a precizat că pentru Executivul interimar ”a rămas pe primul loc PNRR”, plan în cadrul căruia România poate beneficia de 28,1 miliarde de euro, din care aproximativ 14,9 miliarde de euro sunt aferenţi componentei de împrumuturi şi peste 13 miliarde sunt granturi.