Ingredientul care ajută ouăle să nu mai crape atunci când le fierbi este oțetul. Toată lumea pune sare, ceea ce ajută foarte mult, însă mai trebuie adățugat și oțet.
Citește și: Regulă nouă la supermarket, se aplică de duminică! Ce sunt obligați să facă românii
La început, se adaugă o linguriță de sare, pentru că întărește coaja oului și ajută la coagularea rapidă a albușului în caz că totuși crapă puțin. Apoi, adaugă 1-2 lingurițe de oțet acetic, ce ajută și el la coagularea albușului, prevenind scurgerea lui în apă dacă apare o fisură. Nu afectează gustul oului dacă pui o cantitate mică.
Timpul de fierbere al unui ou depinde de cum vrei să fie gălbenușul: moale, mediu sau tare.
Nu pune ouăle reci direct în apă clocotită – diferența de temperatură poate provoca fisuri. Scoate ouăle din frigider cu 15-20 minute înainte de fierbere.
Pe lângă ouăle pe care le consumăm ca atare, trebuie să luăm în calcul și alimentele care conțin ouă cum ar fi: plăcintele, gogoșile, pateurile, prăjiturile, șnițele, chiftele, preparatele de tip fast food, pizza sau diverse salate care conțin ouă sau maioneză.
Potrivit specialiștilor, un adult are voie să mânânce cel mult trei ouă pe zi ca să nu aibă probleme cu ficatul și cu digestia. Un copil însă, poate consuma doar un ou fiert pe zi sau un ou poșat.
Chiar dacă mult timp mulți se fereau să consume ouă din cauza grăsimilor și a colesterolului din gălbenușuri, ultimele studii au demonstrat că oul conține nutrienți ușor de digerat, pe care organismul îi transformă în energie.
Oul este foarte hrănitor și conține fier, magneziu, potasiu, vitaminele din grupa B, vitamina A și numai 5 grame de grăsimi.