Mugur Isărescu a rupt tăcerea despre aurul României. Unde ține BNR lingourile țării, de fapt – DOCUMENT

Banca Națională a României (BNR) administrează un stoc de aproximativ 104 tone de aur, care este depozitat atât pe teritoriul național, cât și în străinătate, adică la Banca Angliei. Informațiile au fost furnizate oficial de BNR ca răspuns la o solicitare venită din partea unui parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor, în data de 22 mai.
Irina Dumitrescu
26 mai 2025, 14:26
Mugur Isărescu a rupt tăcerea despre aurul României. Unde ține BNR lingourile țării, de fapt - DOCUMENT
BNR

Potrivit datelor transmise de BNR, din totalul rezervei de aur, 61,24 tone sunt păstrate în custodie la Banca Angliei, în timp ce restul de 42,46 tone se află în Tezaurul propriu al Băncii Naționale, în România. Reprezentanții instituției subliniază că aurul păstrat la Londra rămâne în proprietatea exclusivă a statului român și nu poate fi utilizat decât în urma unor instrucțiuni clare venite din partea BNR.

Aurul face parte din rezerva internațională a României, iar cantitatea a rămas relativ constantă din 2007 până în prezent. Începând cu 20 mai 2025 și până pe 23 mai, un gram de aur era evaluat la aproximativ 476 de lei. Dacă ar fi convertită în valoare de piață, rezerva de aur ar fi estimată la aproximativ 9,9 miliarde de euro.

Vezi și Mugur Isărescu intervine în ziua în care Nicușor Dan devine oficial președintele României. Anunțul BNR pentru toți românii cu bani la ciorap și bijuterii din aur

În ceea ce privește alegerea depozitării unei părți a rezervei la Banca Angliei, BNR precizează că aceasta face parte dintr-o strategie obișnuită de diversificare a riscurilor, aplicată de numeroase bănci centrale din lume. Menținerea aurului în locații diferite asigură o distribuție echilibrată a activelor și contribuie la stabilitatea sistemului financiar. Pe lângă Banca Angliei, alte instituții majore care oferă servicii similare sunt Banca Reglementelor Internaționale și Banca Franței.

r815A

Pentru a garanta transparența și siguranța, BNR efectuează anual verificări ale lingourilor depozitate în străinătate. Ultima verificare a avut loc în luna octombrie 2024, potrivit informațiilor oferite de instituție.

Referitor la politica de achiziție a aurului, BNR subliniază că deciziile privind structura și dimensiunea rezervelor sunt fundamentate pe obiective strategice și tactice, luând în considerare contextul economic global. Principalele priorități în administrarea rezervei internaționale sunt siguranța și lichiditatea, scopul fiind acela de a întări credibilitatea financiară a României și de a reduce costurile de finanțare externă.

„Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaționale rămân siguranța și lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiară internațională a României și, pe această bază, a reduce costurile de finanțare internațională ale țării”, potrivit Băncii Naționale a României.

Orice decizie de extindere sau modificare a rezervei de aur este bazată pe evaluări complexe care iau în calcul aspecte operaționale, economice și de risc, precum volatilitatea prețului aurului, costurile ridicate ale achizițiilor și randamentele comparativ scăzute față de alte active financiare.

Citește și Se schimbă banii de la 1 ianuarie 2026. Economistul Radu Georgescu, despre trecerea la euro: „Înseamnă credite ieftine și inflație mică”

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA