Se schimbă banii de la 1 ianuarie 2026. Economistul Radu Georgescu, despre trecerea la euro: „Înseamnă credite ieftine și inflație mică”

Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică.
Filip Stan
26 mai 2025, 13:22
Se schimbă banii de la 1 ianuarie 2026. Economistul Radu Georgescu, despre trecerea la euro:

Economistul Radu Georgescu a făcut o analiză despre trecerea Bulgariei la euro, după ce a precizat că, în 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
În schimb, ţara noastră este la un pas de Junk, cu cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite, deși, în urmă cu 10 ani, țara noastră îndeplinea toate condițiile să adopte euro, dar nu s-a vrut acest lucru.

Radu Georgescu, despre trecerea la euro: Astăzi, DAE la un credit ipotecar în Bulgaria a ajuns la 3,7% an. În comparație, românii plătesc cel mai mare DAE din UE la un credit ipotecar, în jur de 9%.

”Săptămâna aceasta au fost și vești economice foarte bune: pentru Bulgaria și pentru bulgari. Din păcate nu pentru România și pentru români. Bulgaria se pregătește să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026. Săptămâna aceasta, dobânzile la care se împrumută Bulgaria au scăzut accelerat ajungând la 3,6%. În comparație, România plătește astăzi cea mai mare dobândă la credite din UE.

Economistul Radu Georgescu avertizează: „Situația de acum este mult mai complicată decât în 2008. Statul, companiile și populația sunt mult mai îndatorate”

Trecerea la euro înseamnă credite ieftine pentru oameni și firme. Astăzi, DAE la un credit ipotecar în Bulgaria a ajuns la 3,7% an. În comparație, românii plătesc cel mai mare DAE din UE la un credit ipotecar, în jur de 9%. Trecerea la euro înseamnă stabilitate economică, înseamnă investiții străine, înseamnă inflație mică.

Este cazul Croației, care a intrat în UE în 2013 și au cerut imediat trecerea la euro. Croația are euro începând cu 2023. Puțini oameni știu că în anul 2015, România îndeplinea toate condițiile economice să adopte euro, puteam să cerem să trecem la euro, dar din păcate nu s-a vrut. Acum nu mai îndeplinim niciun criteriu de a trece la euro.

Rezultatul politicilor fiscale și monetare comparat România cu Bulgaria: Bulgaria se pregătește să treacă la euro și are cele mai mici dobânzi la titlurile de stat, o inflație mică, dobânzi mici pentru oameni și pentru firme.

România se pregătește să fie trecută la Junk și nu mai vrea nimeni să o împrumute, are cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite pentru oameni și pentru firme.

Atât s-a putut…

Bulgaria și România au avut strategii economice complet diferite: Bulgaria are cea mai mică datorie din UE (22% din PIB), România se îndreaptă către o datorie istorică de 60% din PIB.

Eu cred că strategia bulgarilor este să apese accelerația după ce vor trece la euro și vor face tot ce nu a făcut România în ultimii 15 ani: vor lua împrumuturi pentru infrastructură, noi ne-am împrumutat pentru a finanța celelalte economii și avem cel mai mare deficit de Cont Curent și cel mai mare deficit comercial din UE.

În 2024, Bulgaria a avut creștere economică de 2,8% cu deficit de 3% din PIB, iar România a avut creștere de 0,8% cu deficit de 9% din PIB.

Din punct de vedere economic, Bulgaria se va duce doar în sus, pentru România va fi foarte complicat din punct de vedere economic în următorii 10 ani”, a scris Georgescu pe Facebook.

 

Bulgaria se pregătește să facă un pas major în parcursul său european: adoptarea monedei euro. Autoritățile de la Sofia susțin că toate criteriile cerute pentru aderare au fost îndeplinite, iar acum așteaptă doar confirmarea oficială din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene. Doamna Ministru a Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a transmis un mesaj de încredere investitorilor, subliniind că economia bulgară dă semnale clare de stabilitate și maturitate financiară.

Bulgaria bifează toate condițiile pentru trecerea la euro

La forumul economic „Ziua investitorilor 2025: Embracing Opportunities”, ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a anunțat că Bulgaria a îndeplinit integral criteriile pentru aderarea la zona euro.

Ea a subliniat că începând cu acest an, țara se conformează și criteriului stabilității prețurilor, un element-cheie în procesul de convergență economică.

Oficialul a punctat că Sofia a transmis deja Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene solicitări pentru evaluări speciale, elaborate în colaborare cu guvernatorul băncii naționale, Dimitar Radev.

Petkova a declarat că aceste rapoarte sunt așteptate în prima parte a lunii iunie, iar tonul autorităților este clar optimist. „De la începutul acestui an, Bulgaria a îndeplinit, de asemenea, criteriul stabilității prețurilor, ceea ce este un indiciu puternic al progresului nostru economic”, a afirmat Petkova în cadrul evenimentului.

1 ianuarie 2026: data la care leva ar putea deveni istorie

Dacă rapoartele Comisiei Europene și ale BCE vor fi pozitive, Bulgaria va intra oficial în zona euro pe 1 ianuarie 2026. Această dată este deja vehiculată ca termen oficial pentru schimbarea monedei naționale. Temenuzhka Petkova a evidențiat că atingerea acestui obiectiv este una dintre cele mai mari ambiții strategice ale țării în ultimii ani.

Ea a transmis că guvernul bulgar a urmat o traiectorie economică stabilă, cu reforme consistente, care au facilitat această apropiere de moneda unică.

De asemenea, ministra a menționat că nivelul inflației și deficitul bugetar au fost ținute sub control, ceea ce a contribuit decisiv la îndeplinirea criteriilor de convergență.

Piața de capital, un motor necesar pentru economie

În cadrul aceluiași forum, Petkova a accentuat rolul pieței de capital în dezvoltarea economică. Ea a subliniat că UE trebuie să își consolideze această componentă financiară pentru a sprijini economia reală, în special într-o perioadă de tranziție economică.

Oficialul a remarcat că Bulgaria se implică activ în proiectele europene menite să extindă și să eficientizeze piețele financiare.

Discuțiile din cadrul evenimentului au inclus soluții pentru atragerea investițiilor, reducerea fragmentării financiare în UE și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

Se schimbă banii! Anunțul făcut de guvernatorul Băncii Naționale. Când intră în vigoare măsura

Petkova a spus că piețele de capital pot deveni o punte între investitori și inovatori, dar a recunoscut că drumul până la o integrare deplină rămâne dificil.

Reducerea birocrației și simplificarea regulilor europene

Un alt punct major abordat de ministra Finanțelor a fost competitivitatea economiilor europene. Ea a cerut o reducere a poverii administrative impuse companiilor mici și mijlocii, considerând că aceste afaceri au nevoie de un mediu mai prietenos pentru a putea performa. „Este esențial să simplificăm cadrul de reglementare, dar fără a afecta protecția investitorilor”, a avertizat Petkova.

Ea a subliniat că, pentru ca Europa să devină mai competitivă, trebuie să își modernizeze rapid regulamentele, păstrând totodată standardele de transparență și siguranță financiară.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De pe 13 iulie, de la ora 7 dimineața, șase zodii vor avea noroc triplu în următoarele 7 zile. Perioadă plină de belșug și fericire
Capital.ro
Carte de identitate electronică de la naștere. Decizie națională în România până în 2031. Se înlocuiesc toate buletinele vechi
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ