Fabrica extrem de importantă pentru Europa de Est care a fost inaugurată recent în România. În primele luni din 2025, România a trecut în premieră de pragul de 200.000 de prosumatori. Aceștia produc împreună cu 500 MW mai mult decât CE Oltenia sau cu 1.000 MW mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă, conform datelor venite de la Autoritatea Națională de Reglementare în Energiei (ANRE).
Această investiție, în valoare de 1,5 milioane de euro, asigură un loc de muncă pentru 7 muncitori pe schimb și are asigurată „materiile prime” necesare pentru cel puțin trei luni. Este singura unitate de reciclare totală a panourilor fotovoltaice din România, dar și din Estul Europei.
Dată fiind explozia din acest sector de activitate, o companie românească a investit o sumă importantă și a deschis, în județul Brașov, prima fabrică de reciclare a panourilor fotovoltaice din România.
Specialiștii spun că reciclarea panourilor fotovoltaice este esențială, dată fiind creșterea numărului prosumatorilor din România. În aceste condiții, fără o reciclare adecvată, aceste panouri, când ajung la finalul ciclului lor de viață, pot deveni problematice pentru mediu.
Fabrica din centrul țării este situată în localitatea Lunca Câlnicului. Ea este administrată de compania românească Sun 3R Green Recycling. A apărut după o investiție de 1,5 milioane de euro.
La ora actuală, fabrica din județul Brașov asigură un loc de muncă pentru 7 muncitori pe schimb. Deja, în doar câteva zile de activitate, unitatea ar avea deja asigurate ”materiile prime” necesare pentru cel puțin trei luni. Vorbim de singura unitate de reciclare totală a panourilor fotovoltaice din România, dar și din Estul Europei, scrie News Brasov.
Ce se ”produce” la această fabrică? Ei bine, produsele rezultate după reciclarea completă a panourilor fotovoltaice sunt pulberi de siliciu, aluminiu, cupru și alte metale rare. Acestea pot fi reutilizate în diverse industrii.
”Investiția noastră nu este doar o oportunitate economică, ci și un angajament față de mediu. Ne propunem să contribuim semnificativ la reducerea deșeurilor electronice și să sprijinim strategia ADI ISO Mediu Brașov și a tuturor administrațiilor locale și firmelor private care au afaceri în domeniu”, spun reprezentanții firmei Sun 3R Green Recycling.
La evenimentul prilejuit de inaugurarea acestei fabrici au participat și oficiali români. Șeful Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a spus că apariția acestei fabrici în domeniul sustenabilității și al economiei circulare ”marchează un moment important pentru județul Brașov”.
”Am participat la deschiderea unei fabrici de reciclare a panourilor fotovoltaice și a plăcilor electronice, un proiect strategic pe care firma Sun 3R Green Recycling îl implementează în localitatea Lunca Câlnicului”, a scris pe Facebook președintele CJ Brașov.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a adăugat: „Inaugurarea acestui obiectiv din domeniul sustenabilității și al economiei circulare marchează un moment important pentru județul Brașov. Este datoria noastră să acționăm pentru devierea de la depozitare a resturilor valorificabile.”
Adrian Miria, directorul ADI ISO Mediu Brașov, a menționat: „În viitorul nu foarte îndepărtat, panourile fotovoltaice scoase din uz vor deveni deșeuri, care într-un fel sau altul trebuie eliminate. Deschiderea acestei unități reprezintă un pas important în gestionarea deșeurilor electronice și valorificarea materialelor critice.”
George Munteanu, reprezentant Sun 3R Green Recycling: „Investiția noastră nu este doar o oportunitate economică, ci și un angajament față de mediu. Ne propunem să contribuim semnificativ la reducerea deșeurilor electronice și să sprijinim strategia ADI ISO Mediu Brașov și a tuturor administrațiilor locale și firmelor private care au afaceri în domeniu”
Deschiderea acestei unități de reciclare de către Sun 3R Green Recycling reprezintă un pas important în gestionarea sustenabilă a deșeurilor electronice. Investiția contribuie la strategia de dezvoltare ecologică a județului Brașov și deschide calea către un viitor mai verde.