Banca Națională a României (BNR) a injectat luni, 26 mai, sume mari în sistemul bancar, printr-o operațiune numită „repo”, pentru a reduce dobânzile din piață, care au crescut în ultima perioadă din cauza instabilității politice. Suma anunțată de BNR pentru intervenție este de 13,5 miliarde de lei.
Scopul operațiunii este furnizarea de lichiditate la rata-cheie de 6,5%, sub dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, de 7,5%. Astfel, prin operațiunea repo, BNR împrumută băncilor bani la dobânda de politică monetară, în schimbul unor garanții, cu scopul de a crește lichiditatea (adică disponibilitatea banilor în piață), mai ales pe fondul faptului că în ultima vreme, băncile se împrumutau între ele la dobânzi mai mari, chiar și de 7,2%, ceea ce a făcut ca și creditele pentru populație și firme să devină mai scumpe, relatează Economedia.
De exemplu, ROBOR la 3 luni, indicatorul folosit la calculul ratelor pentru unele credite, a urcat la acest nivel vineri. Luni, 26 mai, indicele ROBOR a scăzut la 7.1%, după ce, în săptămânile anterioare, înainte și după alegerile prezidențiale, valoarea s-a ridicat până la 7,31% și s-a stabilizat o perioadă în jurul a 7,2 puncte procentuale.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat săptămâna trecută că banca centrală poate începe să ia în considerare o relaxare suplimentară a politicii monetare odată ce ratele din piața monetară scad sub rata-cheie și inflația încetinește.
Moneda europeană a crescut luni în fața leului românesc cu 0,62 de bani, fiind evaluată de Banca Națională la 5,0612 lei, urmată de francul elvețian și lira sterlină, cotate la 5.4142 lei, respectiv 6.0313 lei.
Au scăzut din nou dolarul american până la 4,4478 lei, respectiv 5,3926 lei și, de asemenea, gramul de aur, care a coborât cu mai puțin de un leu, fiind evaluat la 475,9868 lei.
Unitatea de cont a FMI, utilizată pentru tranzacțiile între băncile centrale, continuă să fie în scădere, atingând vineri valoarea de 6,0501 lei.