Vitalie Micov, general de bruigadă şi șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale din Republica Moldova, a anunțat, într-o conferonţă care a avut loc la Bucureşti, că durata serviciului militar va fi redusă progresiv. Într-o primă etapă, perioada obligatorie de instruire va scădea de la 12 luni la 9 luni, urmând ca, ulterior, să se reducă chiar la 4 luni.
„Avem o armată mică și am menținut serviciul militar obligatoriu, pentru că vrem să instruim noile generații, să realizăm rotația personalului militar din rezervă. Ne dorim să reducem durata serviciului militar activ de la 12 la 9 luni, iar mai apoi chiar la 4 luni”, a anunțat Vitalie Micov, conform Unimedia.
„Dacă vom reuși acest lucru, interesul tinerilor de a se alătura armatei și de a deveni militari profesioniști va crește. Este o soluție bună pentru noi, ca să avem mai mulți oameni în forțele armate”, a mai adăugat șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova.
Autoritățile de la Chișinău susţin că această reformă un pas esențial în consolidarea apărării naționale, într-un context regional tot mai tensionat. Reducerea duratei stagiului militar este menită să facă serviciul național mai accesibil și mai atractiv pentru tinerii moldoveni, contribuind totodată la formarea unei rezerve militare active.
Pe de altă parte, un anunț cu privire la armata obligatorie a sosit și din Germania, care ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu începând cu anul 2026. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a declarat că, dacă nu se vor înregistra suficiente înscrieri voluntare, statul va fi nevoit să recurgă la recrutare obligatorie pentru a-și putea îndeplini angajamentele față de NATO.
„Modelul nostru se bazează inițial pe participarea voluntară. Dacă va veni momentul în care vom avea mai multă capacitate disponibilă decât înscrierile voluntare, atunci vom putea decide să o facem obligatorie”, a declarat Pistorius, într-un interviu citat de Capital.